SRUŠENI MNOGI REKORDI Vakula otkrio što nas čeka do kraja tjedna i kada će napokon prestati kiša

Foto: HRT

NI SRIJEDA ne donosi predah od kiše, ali će ona ipak biti manje izražena nego u utorak.

U srijedu će u većini krajeva biti još svježije nego u utorak, pri čemu i osjetno hladnije od uobičajenoga za ovo doba godine, a smirivanje vremena u četvrtak pogodovat će uklanjanju nastale štete zbog obilnih kiša te mjestimičnih poplava, ponegdje i nevremena, pišu Dunja Plačko-Vršnak i Zoran Vakula za HRT.

Tijekom, u većini Hrvatske, kišovitog utorka ponegdje je bilo i obilnije kiše. Pritom se povećao broj meteoroloških postaja DHMZ-a s novim rekordima u najvećoj rujanskoj količini oborine, a i još više su se povećale neke prošlih dana već postignute ekstremne vrijednosti. Prema trenutačno raspoloživim i još neslužbenim podacima ovaj je rujan već sada najkišovitiji u povijesti mjerenja u Velikoj Gorici, Krapini, Poreču, Ogulinu, Zadru - postaja Puntamika, Zemuniku, Rabu i na zagrebačkome Maksimiru te Puntijarki i Zavižanu, pa čak i na zagrebačkome Griču, gdje podaci rujanske količine oborine postoje još od 1862. godine.

Osobito valja istaknuti postaju na Rabu, gdje se prošlih dana već postignuti rekord danas još povećao, i sada je veći od 500 litara po četvornome metru, što je najveća rujanska količina oborine izmjerena na nekoj od glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a. Osim obilne kiše, ponegdje je bilo i nevremena, na Jadranu i pijavice.

Prognoza za srijedu

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, povremeno s kišom. Uz slab do umjeren sjeverozapadnjak bit će razmjerno svježe, ujutro uz temperaturu oko 10 °C, poslijepodne između 14 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također oblačno, povremeno s kišom i umjerenim sjeverozapadnjakom. Jutarnja temperatura od 8 do 10 °C, a najviša dnevna oko 15 °C.

Pretežno oblačno bit će i u gorskim krajevima, pri čemu u mnogim mjestima može pasti novih između 10 i 20 litara kiše po četvornome metru. Promjenljive naoblake bit će na sjevernom Jadranu, uz kišu uglavnom u prvom dijelu dana, a poslijepodne se očekuje djelomično razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka bura, prema otvorenom sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Ujutro razmjerno svježe, a dnevna temperatura u gorju oko 12 °C, na moru oko 18 °C.

Povremene mjestimične kiše i grmljavine bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni vjetar i bura. Jutarnja temperatura između 13 i 15 °C, u unutrašnjosti oko 11 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C.

Na jugu Hrvatske pljuskovi i grmljavina lokalno mogu biti izraženiji, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu bura. Jutarnja temperatura između 13 i 17 °C, poslijepodnevna oko 19 ili 20 °C.

Do kraja tjedna

Postupno smirivanje vremena očekuje se od četvrtka kada još povremene kiše može biti prijepodne, ponajprije na istoku zemlje. U petak i subotu djelomice sunčano, ujutro uz mjestimičnu maglu. Od nedjelje promjenljivo uz mjestimičnu kišu, ali i sunčana razdoblja. Jutra razmjerno svježa, a dnevna temperatura u postupnom porastu.

I na Jadranu će se vrijeme stabilizirati, pa će od četvrtka biti suho i barem djelomice sunčano, uz najviše sunčanog vremena u petak i subotu. U nedjelju je ponovno moguća kiša, uglavnom na sjevernom dijelu. Puhat će većinom slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Također će biti postupno toplije.
 

Pročitajte više