Darwin izbačen, džihad uveden u turske škole: "Erdogan pokušava otrovati umove male djece"

Foto: Hina
 
TEORIJA evolucije uklonjena je, a pojam džihada uveden u turske škole na početku nove školske godine.
 
Učenici su već dobili udžbenike u kojima se objašnjava ideja džihada. Ovaj potez doveo je do rastuće zabrinutosti kritičara da predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokušava "uništiti sekularne temelje države", a novi nastavni plan nazvali su "neznanstvenim".
 
Erdoganova vlada je pak optužila opoziciju da "širi propagandu i pokušava podijeliti građane uoči izbora u 2019. godini".
 
"Školarci ne mogu shvatiti evoluciju, treba je poučavati na fakultetima"
 
Ministarstvo obrazovanja izjavilo je da je opozicija "potpuno neupućena" zbog tvrdnje da je evolucija u cijelosti izbačena iz nastave jer se "na satovima biologije i dalje poučava mutacija gena, bez izravnog spominjanja Darwinove teorije".
 
Ministarstvo je također izjavilo da je "teorija evolucije previše zahtjevna za školarce i treba je poučavati tek na fakultetima". 
 
Ministar obrazovanja Ismet Yilmaz tvrdi da je "koncept džihada pogrešno predstavljen zbog islamskih ekstremističkih skupina poput ISIS-a": "Džihad je element naše religije."
 
Sve veći broj vjerskih škola, uklanja se sadržaj o Ataturku
 
Opozicijski zastupnik Bulent Tezcan rekao je za BBC: "Uključivanjem džihada u obrazovanje vlada pokušava otrovati umove naše male djece, poučava isto shvaćanje koje uzrokuje krvoproliće na Bliskom istoku."
 
Promatrači su objavili da je Turska u posljednjih nekoliko godina u kurikulum uvela više religijskih sadržaja, dok je uklonila one povezane s osnivačem Mustafom Kemalom Ataturkom, a porastao je i broj vjerskih škola (Imam Hatip). 

Pročitajte više