Plenković: Hrvatska i Slovenija moraju se dogovoriti same

Foto: FAH

HRVATSKI premijer Andrej Plenković ponovio je u New Yorku kako Hrvatska želi bilateralno rješavati granični prijepor sa Slovenijom te da u tom smjeru treba ići korak po korak i da nema pritisaka Europske unije da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu koju ne priznaje.

Premijer Plenković, koji u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a, najavio je novinarima da će se susresti sa svojim slovenskim kolegom Mirom Cerarom kako bi i sami radili na pripremi Cerarovog posjeta Zagrebu do kojega bi trebalo doći idućeg tjedna.

Uvjeravanja iz EU-a

Upitan kako komentira to što Cerar od Europske unije očekuje da uvjeri Hrvatsku da prihvati odluku arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje, i što će poduzeti kad krenu ta EU uvjeravanja, Plenković je rekao da takvih uvjeravanja nema.

"Postoje vrlo jasne pozicije Hrvatske i Slovenije. Ja sam puno puta rekao, pitanje granica je pitanje koje se rješava bilateralno, na temelju međunarodnog prava. Hrvatska je išla u arbitražu u dobroj vjeri, kompromitirana je zbog slovenske strane, odluka Hrvatskog sabora je jasna", rekao je Plenković i dodao da je i na temelju konzultacija s parlamentarnim strankama sasvim jasno da svi politički akteri u Hrvatskoj žele rješavanje pitanja granice i na kopnu i na moru i da to žele bilateralnim dogovorom.

"Nastojat ćemo korak po korak ići u tom smjeru, neovisno o bilo čijem drugom stavu, a vodite računa da je to pitanje primarno za Hrvatsku i Sloveniju kao dvije zrele, odgovorne i prijateljske zemlje", rekao je Plenković i zaključio kako ne vidi razlog zašto bi tu trebao biti bilo kakav kontekst nečijeg uvjeravanja, naprotiv.

Pročitajte više