Genocid nad muslimanima Rohindža: "Mianmarska čelnica ignorira stravičan pokolj i laže o njemu"

Foto: Hina
 
ORGANIZACIJA Amnesty International optužila je mianmarsku čelnicu Aung San Suu Kyi i njezinu vladu da su "zakopali glave u pijesak pred stravičnim etničkim čišćenjem muslimana Rohindža".
 
Amnesty je vrlo oštro kritizirao i optužio Suu Kyi da "iznosi neistine o genocidu" nakon njezinog govora na državnoj televiziji u utorak.
 
"Njezin govor je mješavina laži i okrivljavanja žrtvi"
 
Suu Kyi je u govoru izjavila da "većina sela Rohindža nije pogođena nasiljem" te pozvala strane diplomate u obilazak tih sela. Direktor Amnesty Internationala za jugoistočnu Aziju i Pacifik, James Gomez, izjavio je:
 
"Aung San Suu Kyi danas je pokazala da ona i njezina vlada zakopavaju glavu u pijesak pred stravičnim zločinima u državi Rakhine. Njezin govor se jedva sveo na nešto više od mješavine laži i okrivljavanja žrtvi."
 
"Čisto barbarstvo i nevjerojatni užas"
 
Gomez je dodao: "Postoji ogroman broj dokaza da vojska provodi etničko čišćenje. Iako je bilo pozitivno čuti da Suu Kyi osuđuje kršenje ljudskih prava, još uvijek ne spominje ulogu sigurnosnih snaga u svemu."
 
Inquirer je objavio razgovor s jednim od izbjeglica na granici s Bangladešom, koji je također rekao da je Suu Kyi lagala u svom govoru: "Ako govori istinu, zašto zabranjuje pristup državi Rakhine, gdje se događa pokolj?"
 
Mianmarska vlada i njezina čelnica pod sve su većim međunarodnim pritiskom da zaustave progon Rohindža. Do sada ih je u Bangladeš prebjeglo oko 430 000, a deseci tisuća pokušavaju prijeći granicu. Sky News je nedavno objavio potresnu reportažu o "čistom barbarstvu i nevjerojatnom užasu" koje proživljavaju obitelji iz najugroženije manjine na svijetu. 

Pročitajte više