HNS traži da sabor što prije ratificira Istanbulsku konvenciju

Foto: Hina

HNS se zauzeo za što skoriju ratifikaciju Istanbulske konvencije u saboru jer smatra da će se tako državu obvezati da poduzme mjere za sprječavanje nasilja u obitelji, zaštitu žrtava i procesuiranje počinitelja.

U priopćenju ističu da će oni ratifikaciju svakako podržati te sramotnim ocjenjuju što su neki hrvatski eurozastupnici bili protiv ratifikacije te konvencije u Europskom parlamentu.

Pristupanje EU-u

Eurozastupnici su prošloga tjedna usvojili izvješće kojim pozdravljaju pristupanje Europske unije Istanbulskoj konvenciji. Od hrvatskih zastupnika suzdržana je bila Ivana Maletić iz HDZ-a, a protiv su glasali Ivica Tolić (HDZ) te dvoje zastupnika s HDZ-ove izborne koalicijske liste za Europski parlament, Marijana Petir, koja je izabrana ispred HSS-a, ali je u međuvremenu isključena iz te stranke, i Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke.

O tome hoće li Konvenciju prihvatiti pojedine države članice odlučuju parlamenti samih država.

Ljudska prava

U HNS-u ocjenjuju "sramotnim da su neki hrvatski zastupnici bili protiv ratifikacije Konvencije u Europskom parlamentu, s obzirom na to da i hrvatski Ustav nedvosmisleno i vrlo jasno štiti ljudska prava i temeljne slobode".

Poručuju da kao liberalna stranka nikada neće odustati od borbe za ženska prava, a time i za prava svakog čovjeka u društvu te napredak i razvoj samog društva.

Politička volja


Uvjereni su da će u Hrvatskoj prevladati razum i da postoji politička volja da se "ovako važan dokument ratificira i u Hrvatskom saboru te postane obvezujući pravni dokument koji će uvelike unaprijediti kvalitetu života brojnih naših sugrađanki/a koji trpe nasilje".

S prijedlogom ratifikacije Istanbulske konvencije vlada je formalno krenula još u srpnju, kada je njezin tekst upućen u javnu raspravu.

Udruga "U ime obitelji" tom je prigodom pozvala građane da im se pridruže u borbi protiv nametanja rodne ideologije hrvatskom društvu i kažu jasno NE ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Pročitajte više