VIDEO Trumpov prvi govor u UN-u: "Uništit ćemo Sjevernu Koreju"

Foto: Getty images
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump u utorak je upozorio da će Sjedinjene Države biti primorane "u potpunosti uništiti" Sjevernu Koreju ako Pjongjang ne odustane od razvoja nuklearnog oružja, izrugujući se pritom sjevernokorejskom vođi, kojeg je po filmskom liku nazvao "Rocket man", poručujući da je na putanji samouništenja.
 
"Rocket man je u samoubilačkoj misiji"
 
Kad je Trump na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda izgovorio to svoje dosad najžešće upozorenje Sjevernoj Koreji koja zabrinjava međunarodnu zajednicu svojim testovima raketa, prostorijom se proširio glasan žamor.
 
 
Ako se Sjeverna Koreja ne povuče, istaknuo je Trump, "nećemo imati izbora i u potpunosti ćemo je uništiti": "Rocket man je u samoubilačkoj misiji koja prijeti njemu i njegovu režimu", kazao je.
 
O Iranu: "Ako se pravedna većina ne suprotstavi zloj manjini, zlo će pobijediti"
 
Trump je dodao da "sve češća Pjongjangova testiranja interkontinentalnih raketa prijete nezamislivim gubicima života u cijelom svijetu". Također je rekao da je "u interesu cijelog svijeta suprotstaviti se izazovu Sjeverne Koreje", koju je nazvao "skupinom kriminalaca".
 
"Ako se većina pravednika ne suprotstavi zloj manjini, zlo će pobijediti", izjavio je te žestoko napao i Iran: "Krajnje je vrijeme da se nacije svijeta suoče s još jednim neopreznim režimom, koji otvoreno govori o masovnim ubojstvima, kune se u smrt Amerike, uništenje Izraela te mnogih vođa i nacija u ovoj prostoriji. Iranska vlada skriva korumpiranu diktaturu pod maskom demokracije."
 
Sjevernokorejski diplomat sjedio u prvom redu
 
Pozvao je članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na izolaciji režima sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una sve dok ne prestane s "neprijateljskim" ponašanjem. Misija Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima otkrila je da je njihov niže rangirani diplomat ostao sjediti u prvom redu delegacije tijekom Trumpova govora.
 
Trump je također izjavio da su "ogromni dijelovi svijeta u sukobima, a neki doslovno odlaze u pakao" i zatim se požalio da "SAD nosi nepošteno veliki teret pokrivajući 22 posto UN-ovog budžeta".
 
Kritizirao situaciju s izbjeglicama i obećao da će "slomiti gubitnike teroriste"
 
Trump je također kritizirao kubansku vladu i situaciju u Venezueli. U rečenici koja bi se mogla protumačiti kao kritika Kine rekao je: "Sramota je da neke države ne samo trguju s režimom Sjeverne Koreje, nego i naoružavaju, opskrbljuju i financiraju državu koja ugrožava svijet nuklearnim sukobom".
 
Obećao je da će "slomiti luzere teroriste", a masovno kretanje izbjeglica diljem međunarodnih granica nazvao je "nepravednim za države koje ih udome i njihove domovine".

Pročitajte više