GDJE SU DANAS NADE HAJDUKA I DINAMA Nestali nakon što su napustili HNL

Foto: Getty Images / Guliver Image, Index 
 
DINAMO i Hajduk pojeli su mnoge talente, pa i čitave generacije. Gdje su danas mlade nade iz domaćeg "uzgoja", uvijek je zanimljiva tema koja se bavi puno dužim putem od vrha do dna, nego putem u suprotnom smjeru. Ovi igrači nekad su bili glavna tema u HNL-u, ali nakon transfera iz Hrvatske, rijetki znaju gdje su. 
 
Mario Tičinović
 
Ulaskom u igru u prvenstvenoj utakmici protiv Varteksa, kada je zamijenio legendarnog Bartolovića, Tičinović je postao najmlađi debitant u povijesti Hajduka sa 16 godina. Na prvu se vidjelo da mladac ima "nešto" što nasušno fali u HNL-u i Hajduku, a mogućnost stvaranja viška i šansi je prelazila očekivanja s obzirom na njegove godine. Ipak, ne baš sjajan odnos s trenerima koji su mu zamjerali stil života izvan terena i nekoliko većih ozljeda uzrokovali su to da je Hajduku dao manje nego li se itko nadao. Od moćnog krila, sve se više pretvarao u najobičnijeg igrača zadatka, vrlo često u zadnjoj liniji. U zimu 2012. posuđen je danskom Nordsjællandu, da bi u ljeto iste godine potpisao za danskog prvoligaša. Činjenicom da se u iduće četiri sezone etablirao kao neizostavni prvotimac, a u posljednje dvije sezone prilično regularno igra i za belgijski Lokeren, Tičinović je od svih igrača na listi ostvario najbolju inozemnu karijeru, ali s obzirom na igre koje je pokazivao na početku i s obzirom na to da se kao dosta mlad igrač afirmirao na seniorskom nivou, njegova karijera je ispod očekivanog, a reprezentacija pusti san.
 
 

 
Ante Vukušić
 
"Sinjski Dijamant“ i dugogodišnji Hajdukov projekt za hrvatsku reprezentaciju bio je jedan od najvećih eksponenata na Poljudu. Iako je formalno u Pescari proveo čak 4 sezone, za njih je odigrao 23 utakmice i postigao 1 pogodak, a većinu tog mandata odradio je na posudbama u Lausannei i Waasland-Beverenu. Prošle sezone preselio je u drugu njemačku ligu, ali u dresu Greuther Fürtha, kluba koji vodi Damir Burić, zabio je tek dva gola u 22 nastupa. U lipnju ove godine potpisao je dvogodišnji ugovor s ruskim Tosnom, da bi mu vrlo brzo bilo otkrivena velika zdravstvena mana i nefunkcionalno plućno krilo. Operacija je bila uspješna, ali Vukušićeva rehabilitacija i dalje traje.
 

 
Tomislav Kiš
 
Jedan iz ešalona "naše dice koja nikad nisu dobila pravu priliku“ nije dao puno Hajduku baš iz tog razloga, iako ga se najavljivalo kao većeg napadačkog potencijala od Vukušića kada je mladi Sinjanin bio neprikosnoven na mjestu prvog špica Poljuda. Kiš je nakon Hajduka potpisao za belgijski Kortrijk, da bi odmah produžio na jednogodišnju posudbu u Cercle Brugge. Tamo se, u drugoj belgijskoj ligi dokazao te je sa 7 golova u 24 nastupa izborio šansu u Kortrijku, u kojem očito nije zadovoljio upravu pa je morao krenuti u nove izazove. Njegov poslodavac od ovog ljeta je bjeloruski Šahtar iz Soligorska. 
 
Oliver Zelenika
 
Promptnim odlaskom Pabla Migliorea iz Maksimira, neočekivano se otvorila pozicija mladom golmanu koji je jako dobru branio u drugoligašu Rudešu. Zelenika nije primio gol u prve četiri utakmice u Dinamu, što je natjeralo tadašnjeg trenera Jurčića da ustvrdi kako je on idealan za Dinamo: „U mogućnosti je ne taknuti loptu sat vremena, a onda svejedno skinuti zicer“. Ipak, već na polusezoni Zelenika je degradiran u Lokomotivu u kojoj će u iduće dvije i pol sezone čvrsto držati „jedinicu“. Korak unatrag u karijeri nije spriječio Niku Kovača da ga uvrsti na konačni popis za Brazil, ali Zelenika nije dočekao debi za seniorsku reprezentaciju. Dinamo je s njim raskrstio ugovor prije godinu dana, a nakon polusezone koju je proveo bez kluba, sada se nalazi u redovima Lechije iz Gdanjska. Još uvijek nije upisao nastup za Poljake.
 
 
 
Dino Špehar
 
Zabio je preko 300 golova igrajući za različite selekcije Osijekova omladinskog pogona. U svojem profesionalnom debiju za seniore, golom u sudačkoj nadoknadi donio je Osijeku bod protiv Slaven Belupa. Nedugo nakon toga, u četvrtfinalu hrvatskog kupa, zabio je gol i Dinamu. Bilo je to sasvim dovoljno da ga se smatra legitimnim nasljednikom svog oca Roberta koji je s 88 golova 7. najbolji strijelac u povijesti HNL-a. Dino se u Dinamu nije naigrao i vrlo brzo je morao godine krucijalne za napredak provesti negdje drugdje. U Lokomotivi je imao identičnu karijeru s manje od 5 nastupa i 0 golova, ali mu je zato sezona u Istri revitalizirala karijeru, kada se ustalio na mjestu prvog napadača pulske momčadi. To mu je zaradilo transfer u RNK Split, ali je financijski kolaps kluba izazvao egzodus u svlačionici. U zimu 2017. potpisao je za rumunjski Cluj, ali je početkom ljeta proslijeđen na posudbu u Concordia Chiajnu, klub iz iste lige. Tamo je u velikoj bitki za minutažu te je zasad upisao tek dva nastupa, a otegotna okolnost je i grozan start kluba u prvenstvu koji je jedan od glavnih kandidata za ispadanje. 
 
 

Ivan Peko
 
Iako pompa oko njegove karijere nije bila na razini većine ostalih igrača spomenutih u članku, od svih pojačanja iz susjedne BIH upravo je Peko bio proglašen najvećim talentom njihova nogometa. Iako je debitirao već sa 17 godina, vrlo brzo je preusmjeren u Lokomotivu, u kojoj je stasao pune tri sezone. Kada su u Dinamu ocijenili da je vrijeme za povratak, imao je nesreću što je Dinamo istovremeno u ekipi imao Kovačića i Sammira, a Brozović i Halilović bili su najveći prioriteti za prodaju u upravi kluba. Desetak nastupa kasnije, Peko je ponovo vraćen u Lokomotivu u kojoj je proveo godinu dana. Od zime 2014. godine, Peko igra u domovini. Prva stanica bila je Široki Brijeg, a iza toga i njegov "stvarni" matični klub, Zrinjski. Mostarski klub je s njime prije dva mjeseca raskinuo ugovor, a prije tjedan dana preselio je u NK Vitez. Već u prvom kolu pomogao je svojem klubu da pobjedom nad Čelikom preskoči klub iz Zenice i prepusti im dno prvenstvene ljestvice.
 
 
 

Pročitajte više