OLUJE DILJEM HRVATSKE Pijavice, tuča i razoran vjetar u Dalmaciji, Ogulin se priprema na najgore

Foto: HGSS, Facebook, Index

OGULINSKI Stožer za zaštitu i spašavanje, zbog vremenske prognoze za predstojećih nekoliko dana i mogućnosti nailaska novog vodnog vala, moli građane da pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a županijski Zavod za javno zdravstvo objavio je za Ogulince Mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kazao je za Index da se čini sve kako bi se ublažile posljedice novog vodenog vala i nove poplave. "Stanje na terenu je trenutno pod kontrolom, kiša još uvijek pada prilično jakim intenzitetom. Rijeka Dobra je još uvijek u svojem koritu, u svojem toku i trenutno ne prijeti izljevom", kazao je Domitrović.

Za desetak sati očekuje se izlijevanje Dobre

Vodostaj Dobre uporno raste, otprilike 9 centimetara na sat. "Ovakvim intenzitetom za desetak sati očekujemo izlijevanje. Sve pripremne radnje su izvršene, sve službe su na terenu, još uvijek se dograđuju zečji nasipi, pune se vreće s pijeskom i dostavljaju se prema potrebama i prema pozivima direktno na teren, stanovnicima", dodao je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Građani mogu dobiti vreće s pijeskom pozivom na broj telefona 047/531-093, a oni koji trebaju pomoć oko micanja namještaja iz ugroženih prostorija na višu kotu pomoć mogu tražiti od Crvenog križa na broj mobitela 099/608-7444 i fiksnog telefona 047/522-631. Brojevi Crvenog križa mogu se nazvati i u slučaju potrebe za hranom i slično.

"Prema trenutno dostupnim prognozama, kiša bi mogla padati čitavu noć i do kraja sutrašnjeg dana. Ovim intenzitetom padanja mogla bi nam donijeti novu poplavu, čak i većih razmjera od ove koju smo imali tijekom vikenda", dodaje.

Nevrijeme i u Dalmaciji, moguće još više pijavica

Olujno nevrijeme zahvatilo je oko 11 sati i 30 minuta šire trogirsko područje. Olujni oblaci stigli su s jugozapada i donijeli grmljavinsko nevrijeme s obilnim oborinama. Osim kiše, povremeno je padala i tuča promjera do dva centimetra. Velike količine oborina izazvale su u kratkom vremenu u Trogiru i okolici mjestimične bujične poplave, javlja Dalmacija Danas.


Nevrijeme je još gore probleme donijelo zapadnom dijelu Čiova. Na području Okruga formirala se pijavica koja je s mora stigla nad kopno i donijela velike probleme. Na terenu su vatrogasci DVD-a Okrug koji otklanjaju velike posljedice nevremena. Pijavica je srušila brojna stabla na prometnice, a stradali su i električni stupovi.

Pijavica je s Čiova potom prešla na Trogir, gdje je oštetila tamošnje brodogradilište. Vrtlog je srušio dio krovišta brodogradilišta i oštetio brojne parkirane automobile.



Nevrijeme je zahvatilo i dijelove otoka Brača. U Milni je u samo dva sata palo 40 litara kiše i tuče po kvadratnom metru. Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je i područje između Drniša i Hrvaca.

Ranije jutros jako nevrijeme zahvatilo je dio otoka Hvara. U Starom Gradu palo je u kratko vrijeme 47 litara kiše po kvadratnom metru. Bilo je mjestimičnih bujičnih poplava.


Najgore još nije prošlo

Kiša pada u većem dijelu zemlje, osobito duž Jadrana, što bi idućih sati moglo rezultirati novim bujičnim poplavama.

Prijete i nabujale rijeke, s obzirom na to da je tlo saturirano i da su korita ispunjena.

Situacija je vrlo opasna jer se našim krajevima približava sredozemna ciklona zbog koje su oborine sve intenzivnije, javlja meteorologinja N1 Tea Blažević. Kaže da područje Dalmacije očekuje još pijavica, grmljavine, obilne kiše i bujičnih poplava.

 

 

Pročitajte više