Pahor je protiv bilateralnih razgovora o granici

Foto: FAH

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor izjasnio se o mogućnosti razgovora s Hrvatskom o bilateralnom rješenju graničnog pitanja te smatra da bi Ljubljana i dalje morala inzistirati na primjeni presude koju Hrvatska osporava.

"Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude i čini mi se da je rješavanje tog pitanja bilateralnim sporazumom neprihvatljivo", rekao je Pahor Slovenskoj tiskovnoj agenciji.

"Sami pristanak na razgovore s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude novim dvostranim ugovorom značio bi da time bitno slabimo pravnu vrijednost presude", dodao je.

Čeka ga početak kampanje

Pahor je arbitražni sporazum kao tadašnji slovenski premijer potpisao 2009. s tadašnjom hrvatskom premijerskom Jadrankom Kosor, u vrijeme kad je Ljubljana tim potpisom uvjetovala nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Pahora za nekoliko dana očekuje početak kampanje za reizbor na mjesto predsjednika, u kojoj će važnu ulogu zasigurno imati odnosi Slovenije i Hrvatske.

Slovenski je predsjednik za STA rekao kako na hrvatske pokušaje da se granično pitanje ponovo otvori gleda s velikom rezervom. "To je bilateralno pitanje zapravo već riješeno međunarodnim ugovorom koji smo zaključili pod pokroviteljstvom EU-a", drži on.

Smatra da bi prihvaćanje arbitražne presude povećalo mogućnost suradnje dviju država na Balkanu i otklonilo nestabilnost. "No, odluka hrvatskih vlasti da ne poštuju arbitražni sporazum narušila je povjerenje. Čak i ako bi se dogodilo da bilateralni sporazum o granici potvrde obje vlade i dva parlamenta, postavlja se pitanje bi li se ti sporazumi poštovali", rekao je Pahor.

Pročitajte više