Loše vijesti za Kremlj i Bijelu kuću: Američki specijalni tužitelj dobio je ključan nalog

Foto: Getty Images

ROBERT Mueller, specijalni savjetnik američkog ministarstva pravosuđa za istragu o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore prošle godine - i mogućem dosluhu s predizbornim stožerom predsjednika SAD- Donalda Trumpa - dobio je sudski nalog za pretragu arhiva Facebooka povezanog s lažnim korisničkim računima koje je ova tvrtka ugasila ranije ovog mjeseca.

Vijest o sudskom nalogu, koju je prvo objavio Wall Street Journal, a potom i potvrdio CNN, mogla bi biti prekretnica u istrazi s ozbiljnim konzekvencama za Kremlj, ali i Bijelu kuću, odnosno članove Trumpovog predizbornog stožera i sadašnje administracije.

"Potencijalno loše vijesti za poricatelje ruskog uplitanja u izbore"

Naime, kako objašnjava bivša protuobavještajna agentica FBI-a i sadašnja prodekanica na Yale Law School, Asha Rangappa, za Business Insider, da bi dobio nalog, tužitelj mora dokazati da postoji osnovana sumnja da je zločin počinjen. To znači da mora uvjeriti suca da će informacije koje će dobiti pomoću naloga poslužiti kao dokazi tog zločina.

"Ovo su velike vijesti - i potencijalno loše vijesti za poricatelje ruskog uplitanja u izbore", ocjenjuje Rangappa i pojašnjava: "Ključ je ovdje, doduše, to što Mueller očito već ima dovoljno informacija o ovim računima i njihovoj poveznici s potencijalnim zločinima da natjera Facebook da preda te informacije. To znači da je već otkrio veliku količinu dokaza o ruskom izbornom uplitanju na druge načine."

To isto tako znači da Mueller više ne vodi isključivo protuobavještajnu istragu, već smatra da ima ili može pribaviti dovoljno dokaza da optuži određene strane osobe za kršenje američkog zakona. Renato Mariotti, bivši savezni tužitelj, sada odvjetnički partner u Thompson Coburn LLP, smatra da bi ovaj sudski nalog mogla biti "najveća vijest u slučaju od pretresa Manaforta".

"Mueller zaključio da su specifični strani pojedinci počinili zločin"

Nalog, naime, "znači da je Mueller zaključio da su specifični strani pojedinci počinili zločin dajući 'doprinos' povezan s izborima", napisao je Mariotti u svojoj objavi na Twitteru. Štoviše, ovaj preokret ima posljedice i za samog Trumpa, tvrdi Mariotti: "Zločin je znati da se zločin događa i pomoći mu da uspije. To  je pomaganje i poticanje (eng. aiding and abetting)."

 

 

Pretres o kojem govori ovaj bivši tužitelj izvršio je FBI, krajem srpnja, u domu Trumpovog bivšeg ravnatelja kampanje Paula Manaforta. FBI navodno istražuje Manaforta zbog njegovih sumnjivih poslova konzaltinga i lobiranja za inozemne političare poput svrgnutog ukrajinskog predsjednika i Putinovog saveznika Viktora Janukoviča, ali i zbog moguće suradnje s Rusijom tijekom predizborne kampanje. Ta se istraga vjerojatno prvenstveno vrti oko susreta Manaforta, Trumpovog zeta i savjetnika Jareda Kushnera i Trumpovog sina Donalda Jr. s ruskom odvjetnicom koja im je uime ruske vlade ponudila inkriminirajuće informacije o protukandidatkinji Hillary Clinton. 

U međuvremenu je CNN otkrio da je Manaforta FBI prisluškivao (legalno, pomoću sudskog naloga), prvo prije predizborne kampanje zbog posla s Janukovičem, a potom i za vrijeme same kampanje zbog istrage o izbornom uplitanju Moskve. New York Times je također objavio kako su Muellerovi tužitelji dali do znanja Manafortu da se sprema podizanje optužnice protiv njega. A kako CNN javlja, Manafort je prisluškivan i u periodu dok je redovito razgovarao sa samim Trumpom, što povlači logično pitanje: ima li FBI i Trumpa na prisluškivanim snimkama? I ako ima, je li rekao nešto što ga inkriminira u vezi suradnje s Rusijom?

Ugašeni računi povezani s ruskom "farmom trolova" 

Ugašeni ruski Facebook računi koje Mueller sada istražuje povezani su s ruskom "farmom trolova" nazvanom Internet Research Agency, a plaćali su oglase na ovoj društvenoj mreži u korist Trumpove kampanje. Kongresnik Adam Schiff iz kongresnog obavještajnog povjerenstva, koje paralelno istražuje rusko uplitanje, objasnio je u razgovoru za MSNBC da želi utvrditi koliko je sofisticirano bilo rusko oglašavanje u smislu sadržaja i ciljanja (targetinga) kako bi odredio jesu li imali pomoć od same Trumpove kampanje.

A upravo je Trumpov zet Jared Kushner u kampanji bio zadužen za prikupljanje i korištenje podataka o glasačima za što efikasniji predizborni marketing. Facebook je u vlastitom priopćenju otkrio da je jedna četvrtina od 3000 plaćenih oglasa bila "geografski ciljana" - analitičari smatraju da je teško vjerojatno da bi Rusi, bez pomoći same Trumpove kampanje, imali dovoljno sofisticirane podatke za takav "micro-targeting". Istražitelji također žele utvrditi jesu li ruski hakeri izravno opskrbljivali Trumpovu kampanju informacijama do kojih su došli.

Pitanja u vezi ove istrage i dalje je više nego odgovora, ali najnovije vijesti upućuju na to da istraga nije završila u slijepoj ulici, kako komentatori skloni Trumpu često tvrde. Dapače, čini se da se obruč oko ruske operacije uplitanja u izbore i njenih mogućih pomagača iz Trumpovog tima polako, ali sigurno steže. A Manafortu ili drugim Trumpovim suradnicima vjerojatno neće pomoći ni predsjedničko pomilovanje - Mueller je i toj opciji doskočio

Pročitajte više