Vodostaj neumorno raste, Ogulin očekuje još goru poplavu od one za vikend

Foto: HGSS

OGULINSKI Stožer za zaštitu i spašavanje, zbog vremenske prognoze za predstojećih nekoliko dana i mogućnosti nailaska novog vodnog vala, moli građane da pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a županijski Zavod za javno zdravstvo objavilo je za Ogulince Mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kazao je za Index da se čini sve kako bi se ublažile posljedice novog vodenog vala i nove poplave. "Stanje na terenu je trenutno pod kontrolom, kiša još uvijek pada prilično jakim intenzitetom. Rijeka Dobra je još uvijek u svojem koritu, u svojem toku i trenutno ne prijeti izljevom", kazao je Domitrović.

Za desetak sati očekuje se izlijevanje Dobre

Vodostaj Dobre uporno raste, otprilike 9 centimetara na sat. "Ovakvim intenzitetom za desetak sati očekujemo izlijevanje. Sve pripremne radnje su izvršene, sve službe su na terenu, još uvijek se dograđuju zečji nasipi, pune se vreće s pijeskom i dostavljaju se prema potrebama i prema pozivima direktno na teren, stanovnicima", dodao je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Građani mogu dobiti vreće s pijeskom pozivom na broj telefona 047/531-093, a oni koji trebaju pomoć oko micanja namještaja iz ugroženih prostorija na višu kotu pomoć mogu tražiti od Crvenog križa na broj mobitela 099/608-7444 i fiksnog telefona 047/522-631. Brojevi Crvenog križa mogu se nazvati i u slučaju potrebe za hranom i slično.

"Prema trenutno dostupnim prognozama, kiša bi mogla padati čitavu noć i do kraja sutrašnjeg dana. Ovim intenzitetom padanja mogla bi nam donijeti novu poplavu, čak i većih razmjera od ove koju smo imali tijekom vikenda", dodaje.

Trenutno su snage usredotočene na pripreme za novu poplave

"Sanacija već poplavljenog područja u ovom je trenutku nemoguća zbog iznimno lošeg vremena. Stanovnici su sami sanirali prvi dio koliko su mogli, no sada su vremenski uvjeti takvi da je nemoguće raditi bilo što. Više smo usredotočeni na obranu od novog vala i nove poplave. Nadamo se da poplava neće biti jako velikih razmjera, no pripremamo se na najgore", zaključio je Domitrović.

Zavod za javno zdravstvo je putem Stožera građanima uputio Mjere za sprečavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti, od korištenja hrane u izvanrednim okolnostima do zabrane korištenja vode za jelo, piće i osobnu higijenu iz svojih bunara ili crpki, već samo iz gradskog sustava ili flaširanu.

Detaljne su njihove upute i za sanaciju bunara podruma i drugih objekata nakon povlačenja vode te sanaciju tla klornim vapnom, ako je došlo ili će doći do izlijevanja septičkih jama po dvorištima. Posebna se uputa za obavezno cijepljenje protiv tetanusa odnosi na osobe koje su se ubole ili imaju otvorenu ranu, a došle su u doticaj s prljavom vodom i zemljom.

Stanovnicima Ogulina od nedjelje u borbi s poplavom pomažu HGSS i vojska. Trenutno se na poplavljenom području, prema podacima MORH-a, nalaze 72 vojnika, 12 pumpi za vodu i amfibija.

 

Pročitajte više