Švicarski list o Hrvatskoj: Kolinda relativizira ustašluk, a Plenković gubi kontrolu

Foto: FaH/Index/Berner Zeitung

ŠVICARSKI list Berner Zeitung piše u članku o Hrvatskoj kao o "novom problematičnom djetetu Europske unije", čije ponašanje otkako je ušla u EU 2013. godine izgleda kao "antireklama za proširenje".

"U Hrvatskoj čak i smrt intelektualnih veličina izaziva bujicu žestokih emocija. "Lažljivac", "veleizdajnik", "židovski rasist" i "antikrist" zapravo su bezazlenije uvrede koje su preplavile hrvatski internet nakon smrti renomiranog publicista Slavka Goldsteina", piše Berner Zeitung i poziva se na Index, koji je konstatirao da je Goldsteinova smrt izazvala niz mrziteljskih reakcija koje ukazuju na fašizaciju hrvatskog društva.

"Doista se čini da su se horizonti u Hrvatskoj nakon ulaska u EU 2013. suzili umjesto proširili. Propovijedi nacionalističkih svećenika pune mržnje protiv nekadašnjih partizana i srpske manjine idu ukorak sa spaljivanjem manjinskih novina i višemjesečnim debatama o tome treba li biti dopuštena spomen-ploča sa "Za dom spremni", pozdravom fašističkih ustaša", navodi švicarski list, te konstatira da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojom izjavom o "starom hrvatskom pozdravu" relativizirala ustašluk.

Za premijera Andreja Plenkovića se pak piše da se čini kako je "izgubio kontrolu nad bijesom nacionalističkog krila svojeg konzervativnog HDZ-a", te da "njegove promjenjive reakcije intenziviraju sliku zemlje koja nije samo posvađana sa susjedima, nego i sama sa sobom".

Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji nije priča o uspjehu


Podsjeća se da je nekad Hrvatska bila i ljubimica Zapada, naročito Njemačke koja je diplomatski podržala hrvatsko priznanje, te da je premijer Ivo Sanader zemlju kasnije usmjerio prema NATO-u i EU-u, "prije nego su ga srušili brojni korupcijski skandali". Berner Zeitung piše da se pod vodstvom "socijaldemokratskog premijera Zorana Milanovića Hrvatska spoticala po ulasku u EU" te se podsjeća na skandal oko lex Perković, koji je Hrvatska ukinula pod pritiskom ostalih članica Unije.

"Hrvatska igra u gostima unutar EU-a ni do danas nije postala priča o uspjehu. Baš suprotno: zemlja se pretvorila u problematično dijete EU-a. Bruxelles je već dvaput morao intervenirati zbog trgovinskih sankcija Hrvatske bivšem ratnom protivniku Srbiji", piše švicarski list i ponašanje Hrvatske prema susjedima opisuje kao "balkansku tvrdoglavost": "Obzir prema nacionalističkoj osjetljivosti u unutarnjoj politici otežava Zagrebu kompromise sa susjedima." Konstatira se da Hrvatska "nema sposobnosti rješavati konflikte sa susjedima u kooperativnoj atmosferi" te se navode primjeri prijepora o razgraničenju sa Slovenijom te odnosi s Mađarskom i BiH.

Berner Zeitung svoj članak o Hrvatskoj završava citiranjem bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je izjavila da je Hrvatska "na svim stranama bezrazložno upala u diplomatsku defenzivu", te dodaje kako se u Bruxellesu Hrvatsku sve više gleda kao na članicu koja stalno "izaziva nevolje".

Pročitajte više