Mogu li se ruske vojne vježbe pretvoriti u rat?

Foto: FAH

CNN u nedavnom članku analizira ruske namjere i velike vojne vježbe koje ta zemlja provodi.

Kako navodi CNN, zapadni susjedi Rusije i Bjelorusije zabrinuti su zbog njihove vojne vježbe "Zapad" jer ona sliči pripremi za rat s NATO-om.

Zbog toga joj se posvećuje posebna pažnja, a oko nje nastaju i brojne priče. Održava se svake četiri godine, a u zapadnim se medijima za vježbu iz 2009. godine objavilo da je završila simuliranim napadom na glavni grad Poljske Varšavu, iako za to ne postoje dokazi.

Ovogodišnji planovi?

Ovogodišnji je "Zapad" važan jer će ga promatrati Sjedinjene Američke Države, NATO, a posebno države uz granicu Rusije i Bjelorusije, kako bi doznali što je više moguće o ruskim kapacitetima i vojnim postupcima. Rusija je već ranije velikim trupama napala Gruziju i Ukrajinu, a susjedne se zemlje boje da bi sada "Zapad" mogao poslužiti kao još jedna ruska vojna pustolovina.

No u vježbu je uključena i Bjelorusija koja se nalazi u teškom položaju. Službeno je ruski saveznik, ali ne dijeli moskovski antagonizam prema Zapadu, želi ostati neutralna u ruskim sukobima s NATO-om, a tijekom vježbe nastoji biti otvorena prema Zapadu. Vlasti iz glavnoga grada Minska pozvale su službene promatrače iz brojnih zemalja i svjetskih organizacija te medije da promatraju dijelove vježbe. To se vjerojatno ne sviđa Rusiji koja se nije oglasila o tim vojnim aktivnostima, piše CNN.

Šuškanja u medijima

Pojavljuju se brojne teorije o ruskim namjerama u vezi s ovom vježbom, od napada na susjedne zemlje NATO-a, do ostavljanja trupa u Bjelorusiji za buduće vojne akcije. No i za to bi Moskvi trebala suradnja s Minskom, što ne odgovara dosadašnjem bjeloruskom obrascu ponašanja opiranja postavljanju ruske vojnoj infrastrukturi u tu zemlju. Ni Rusiji zapravo sada ne odgovara stvaranje sukoba, zbog mogućnosti da se u skorom roku ublaže sankcije koje su joj nametnuli SAD i Europa.

Kao rezultat toga, Rusija trenutno kombinira prijeteću retoriku za zastrašivanje zapadnih zemalja s proturječnom porukom o tome da su oni koji se boje ruske vojske "histerični" i "žive u prošlom stoljeću". Šuteći o vojnoj vježbi, Rusija potiče nagađanja u zapadnjačkim medijima, pa nakon što se vježba završi bez incidenta, može spremno izjaviti: "To smo vam i rekli".

 

Pročitajte više