U Splitu prijavljeno ukupno 132 milijuna kuna štete od požara, većinu toga su prijavile Hrvatske šume

Foto: Damira Kalajžić

GOTOVO 132 milijuna kuna iznosi prijavljena šteta od požara koji je sredinom srpnja poharao Split i okolicu. Većina, 119 milijuna kuna, odnosi se na štetu koju su prijavile Hrvatske šume. Informacije o prijavljenim štetama objavio je Grad Split na svojim stranicama. Štetu je prijavilo 969 pravnih i fizičkih osoba. 

Požar je uništio 4.500 hektara, područje od Sitna pod obroncima Mosora pa sve do istočnog predgrađa Splita. Gradsko smetlište Karepovac nije branio nijedan vatrogasac jer su u to vrijeme spašavali kuće po Žrnovnici, već su požar gasili direktor Miro Delić i njegovih 10 radnika.

Požar koji je izazvao krizu vlasti

Nezapamćeni požar izazvao je i krizu vlasti. Ministar obrane Damir Krstičević naljutio se na predsjednicu i njezinu izjavu da je vojska pozvana prekasno te ponudio ostavku koja nije prihvaćena. Mediji su špekulirali da je predsjednica zapravo udarila na šefa Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića, no na koncu nitko nije odgovarao, niti je smijenjen.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara zaključio je još prvog dana da je sustav dočekao stihiju nepripremljen. Povećana su izdvajanja za vatrogastvo, a i Javna vatrogasna postrojba trebala bi se pojačati.

Policija je nakon nekoliko dana očevida utvrdila da je požar podmetnut, no krivac ni nakon dva mjeseca nije pronađen, priveden i procesuiran. 
 

 

Pročitajte više