BiH pristupila Prometnoj zajednici zemalja regije

Foto: FAH

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc potpisali su ugovor o pristupanju Bosne i Hercegovine Prometnoj zajednici zemalja regije.

Na summitu Berlinskog procesa koji je održan u srpnju u Trstu sve su zemlje jugoistočne Europe, kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU-u, potpisale ugovor o pristupanju Prometnoj zajednici osim Bosne i Hercegovine.

Dogovori unutar države

BiH ranije nije mogla pristupiti dok se nije postigao dogovor unutar same države. Republike Srpska, jedan od dvaju entiteta, postavila je pet uvjeta za svoj pristanak, a koji su se odnosili na sustav predstavljanja zemlje u Prometnoj zajednici.

Na kraju je dogovoreno kompromisno rješenje što znači da će BiH na međunarodnoj razini predstavljati državni ministar prometa i komunikacija, a unutarnji dogovori se moraju postići uz suglasnost entitetskih ministara. Republika Srpska je u početku tražila da BiH predstavljaju po načelu rotacije entitetski i državni ministri.

Tijekom summita u Trstu, Bosni i Hercegovini su odobrena četiri prometna projekta u ukupnoj vrijednosti 241,6 milijuna eura.  Projekti se sufinanciraju, tako da dio novca moraju osigurati vlasti država kojima su projekti dodijeljeni. Projekti će se, osim sredstvima BiH i Europske komisije, financirati kreditima Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

Pročitajte više