UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Genocid nad muslimanima Rohindža: "Odlazite ili ćemo vas sve pobiti"

Screenshot: YouTube
 
SKY News je prošlog tjedna objavio specijalnu reportažu o "čistom barbarstvu i nevjerojatnom užasu" genocida nad muslimanskom manjinom Rohindža u Mianmaru.
 
Novinar Sky Newsa susreo se s djevojčicom koja je u rukama držala svog bolesnog brata, bebu staru samo pet dana. Njegova majka Rabia također je bolesna i iscrpljena nakon što ga je rodila i bila prisiljena odmah nastaviti hodati bez odmaranja.
 
Rabia je samo jedna od desetaka tisuća Rohindža u bijegu iz Mianmara, a od nasilja ih je do sada pobjeglo najmanje 430 000. Najprogonjenija manjina na svijetu zatražila je otvaranje sigurnog puta u Bangladeš, koji su im zapriječili nasilni budisti.
 
 
"Prestravljeni smo", rekao je za Reuters pripadnik manjine Maung Maung. "Nemamo hrane, umrijet ćemo od gladi i prijete nam da će spaliti naše kuće." Drugi pripadnik Rohindža izjavio je da su budisti došli u njegovo selo i vikali: "Odlazite ili ćemo vas sve pobiti."
 
UN je pokolj Rohindža nazvao "klasičnim primjerom etničkog čišćenja", a očajne izbjeglice bježe od silovanja i ubojstava mianmarskih vojnika.
 
"Imaju dvije opcije - ostati i biti zaklani ili pobjeći"
 
Jedna od žena ispričala je za Sky News da je trudna četiri mjeseca, a morala je 12 dana prolaziti kroz planine i džungle kako bi se spasila od progona. Pobjegla je iz svog sela u Mianmaru dok ga je vojska palila. Njegovog brata upucali su u glavu dok je pokušavao zaštititi obitelj.
 
"Ne mogu znati govore li svi istinu jer mianmarska vojska zabranjuje pristup u državu Rakhine. Međutim, jasno je da Rohindže imaju dvije opcije - ostati i biti zaklani, ili pobjeći", navodi reporter.
 
"Čisto barbarstvo i nevjerojatni užas"
 
Uz cijelu granicu s Bangladešom vojska pali sela Rohindža, a snimka pokazuje dim koji se iznad njih širi. Deseci tisuća Rohindža zarobljeni su na granici, a samo djeca dobivaju dopuštenje prijeći u kamp. 
 
Uskoro dolaze teško naoružani mianmarski vojnici za koje službenici Rohindža tvrde da postavljaju mine kako se izbjeglice kasnije ne bi mogle vratiti. Jedan od službenika pokazuje reporteru vrlo uznemirujuću snimku žene kojoj je mina raznijela obje noge.
 
Očajne obitelji umiru u pokušaju bijega u napadima vojske, od gladi ili teških bolesti. Egzodus je započeo krajem kolovoza, a na tisuće Rohindža još uvijek pokušava doći do kampa u Bangladešu: "Svaki od njih sa sobom nosi priču o čistom barbarstvu i nevjerojatnom užasu", navodi reporter Sky Newsa.
 
Ujedinjeni narodi, Europska unija i SAD pozvali su na prestanak nasilja u Mianmaru, a u ponedjeljak je u Bangladešu održan prosvjed 20 000 islamista u znak podrške Rohindžama. 

Pročitajte više