Ljevica i sindikati u Francuskoj najavljuju prosvjede protiv Macronovih reformi

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron možda je dobio prvu rundu bitke za reformu francuskog gospodarstva, no u nadolazećih deset dana suočit će se sa znatno većim brojem prosvjeda i nemira na ulicama, jer su sindikati i ljevica najavili jačanje otpora.

Prošlotjedne demonstracije protiv promjena zakona o radu u organizaciji sindikata CGT, povezanog s Komunističkom partijom, privukao je znatno manje prosvjednika nego što je bilo očekivano. Policija tvrdi da ih je diljem zemlje bilo 220 tisuća, dok sindikati govore o brojci od 400 tisuća ljudi.

Reforma radnog zakonodavstva

Usprkos otporu, vlada će 22. rujna usvojiti predloženu reformu radnog zakonodavstva koja olakšava zapošljavanje i davanje otkaza.

No iako se čini da je ta bitka izgubljena za sindikate, mnogi radnici, umirovljenici, državni službenici i mladi ne odustaju od svoje borbe i s oprezom prate Macronove dugoročne planove o reformi naknada za nezaposlene i mirovinskog sustava.

Jean-Luc Melenchon, čelnik krajnje lijeve stranke Nepokorena Francuska (La France Insoumise), koja ima 17 mjesta u parlamentu, i političar koji se smatra glasnogovornikom oporbe, opisao je Macronove prijedloge "društvenim pučem". Pozvao je pretežno mlado članstvo svoje stranke koja broji 530 tisuća pripadnika na masovni prosvjed u Parizu.

Blokada autocesta

U ponedjeljak su vozači kamiona koji pripadaju centrističkom sindikatu CFDT, najvećem u državi, blokirali neke autoceste prosvjedujući protiv promjena zakona o radu, uključujući i prometno područje Pas-de-Calais na sjeveroistoku.


"Ovo danas je upozorenje", istaknuo je Patrick Blaise, glavni tajnik sindikata vozača kamiona CFDT-a, za novine Le Parisien.

"Ako nas ne poslušaju, vozači CFDT-a neće se zaustaviti na tome", dodao je.

Sindikat CGT poziva na novu rundu prosvjeda diljem zemlje 21. rujna, a 25. rujna će vozači kamiona koji pripadaju tom sindikatu i sindikalnoj uniji Fource Ouvriere (Radnička snaga) započeti štrajkove koji će ciljati i na benzinske crpke.

Sindikati pozivaju umirovljenike da izađu na ulice 28. rujna kako bi prosvjedovali protiv socijalnih davanja koja su primijenjena na niz izvora prihoda i koriste se za financiranje zdravstva i socijalne pomoći.

"Ne planiramo čekati do primjene reforme mirovinskog sustava", istaknuo je Fabrice Angel, dužnosnik CGT-a.

"Moramo stati na kraj uništenju našeg socijalnog modela", upozorava Angel.

Pad popularnosti

Iako 39-godišnjem Macronu znatno pada popularnost otkad je u svibnju zabilježio veliku izbornu pobjedu, on ne pokazuje znakove odustajanja od svojih ambicioznih planova da izmijeni francusko gospodarstvo, što uključuje i smanjenje nezaposlenosti koja već desetljeće stoji iznad 9 posto.


I on i premijer Edouard Philippe naglasili su da je promjena zakona o radu samo prvi korak u dugoročnom programu kojeg će popratiti druge mjere koje će izazvati puno veći otpor.

"Ta će druga faza trajati duže nego trenutna", otkrio je Philippe prošlog tjedna.

"Iza ovih reformi ne stoji samo želja da se ponovno pokrene gospodarstvo", naglasio je premijer.

"Radi se i o našoj kolektivnoj sposobnosti da budemo država koja odlučno djeluje", zaključio je Philippe.

Pročitajte više