Umro Stanislav Petrov, čovjek koji je spriječio nuklearni rat između SAD-a i SSSR-a

 
SOVJETSKI časnik koji je spriječio termonuklearni rat između SAD-a i Sovjetskog Saveza preminuo je u 78. godini života, piše Independent.
 
Nedugo nakon ponoći, 26. rujna 1983. godine, Stanislav Petrov bio je na dužnosti i nadgledao radarski sustav upozorenja u bunkeru u blizini Moskve, kada je detektirano lansiranje nekoliko raketa iz SAD-a prema SSSR-u.
 
"Osjećao sam se kao da se pržim na vrućoj tavi"
 
Prema protokolu, sovjetska vojska morala bi odgovoriti nuklearnim napadom, ali Petrov je odlučio da neće obavijestiti svoje nadređene.
 
"Svi podaci pokazivali su da je došlo do raketnog napada. Da sam poslao izvješće nadređenima, nitko mu ne bi proturječio", izjavio je Petrov za BBC prije četiri godine.
 
 
Nije prijavio mogući napad jer je posumnjao da se radilo o kompjuterskoj grešci. Naime, smatrao je kako bi u slučaju američkog nuklearnog napada došlo do stotinu istovremenih lansiranja raketa.
 
"Trebao sam samo uzeti telefon u ruke, ali nisam se mogao pomaknuti. Osjećao sam se kao da se pržim na vrućoj tavi", rekao je Petrov. Umjesto napada, prijavio je grešku u sustavu.
 
"Doslovno sam samo radio svoj posao"
 
"Nakon 23 minute shvatio sam da se zaista ništa nije dogodilo. Bilo je to veliko olakšanje". Petrov je tek tada prijavio incident nadređenima, koji nisu odobravali njegovu odluku. Prekršio je protokol i naređenja te je premješten na manje odgovornu poziciju, a ubrzo je i umirovljen.
 
Do krize je zamalo došlo u trenutku povećanih napetosti između SAD-a i SSSR-a, tri tjedna nakon što je sovjetska vojska oborila korejski avion i tako ubila 269 ljudi.
 
Kada je njegova priča izašla u javnost 1998. godine, hvaljen je kao "čovjek koji je spriječio nuklearni rat".
 
"Isprva sam bio iznenađen kada su mi ljudi počeli govoriti da me mediji nazivaju junakom. Nikada se nisam smatrao junakom - na kraju krajeva, doslovno sam samo radio svoj posao." Petrov je preminuo 19. svibnja u svom domu nedaleko od Moskve. 

Pročitajte više