Šovagović o kaosu na HRT-u: Uprava je davno trebala dati ostavku

Foto: Hina

ANJA ŠOVAGOVIĆ DESPOT bivša je predsjednica Nadzornog odbora HRT-a, koju je smijenila većina u Saboru nakon što su obavijestili zastupnike o rezultatima nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016. godinu. Naime, nakon što je Nadzorni odbor HRT-a obavijestio zastupnike o potencijalnom kriminalu na HRT-u tijekom prošle godine te je poslana dokumentacija DORH-u, HDZ je odlučio zataškati tu aferu hitnom smjenom Nadzornog odbora. Tri mjeseca kasnije svjedočimo kaosu na HRT-u koji nema Nadzornog odbora.

Uprava HRT-a davno je trebala podnijeti ostavke

Kazimir Bačić pokrenuo je novu sistematizaciju rada, odnosno odluku o plaćama za ravnatelje, rukovoditelje, urednike i ostale zaposlenike. Programsko vijeće uspjelo je u zadnji trenutak skinuti sporni Pravilnik o društvenim mrežama, no prošla je vrlo sporna jesenska shema.

"Iskreno, ne znam kako je moguće da opći akti koje je HRT donio u razdoblju poslovanja bez Nadzornog odbora uopće mogu stupiti na snagu, kada je Statutom HRT-a propisano da se svaki opći akt kojeg donosi glavni ravnatelj ili Ravnateljstvo mora dostaviti Nadzornom odboru na znanje, prije njegovog stupanja. Stupanjem na snagu tih pravilnika, prekršene su odredbe Statuta HRT-a", kaže Šovagović Despot u razgovoru za Index.

Kako dodaje, sva dosadašnja vodstva HRT-a pozivala su se na odredbe Statuta samo kada je to njima odgovaralo te ujedno kršila njegove odredbe kad god su bili u prilici i kada to nije odgovaralo njihovim interesima.

"Pa, nepunih tjedan dana nakon što je saborskom većinom smijenjen NO HRT-a dogodio se onaj nevjerojatni gaf na HRT-u kada 13 minuta nije mogao početi Dnevnik uslijed tehničke havarije. Nikada u povijesti HRT-a takvo što nije se dogodilo i u svakoj civiliziranoj zemlji uprava kuće dala bi neopozivu ostavku nakon takvog slučaja. Međutim, u našim se uvjetima baš nitko nije zabrinuo pa čak ni Ministarstvo kulture koje očigledno štiti takav amaterizam", kaže Šovagović Despot.

Jesenska shema nije dobila dozvolu Nadzornog odbora

Na izravan upit smatra li da je jesenska shema HRT-a dobra i vjeruje li da je napravljena transparentno, Šovagović Despot kaže da o tome nema govora.

"O nekakvoj zakonitoj programskoj shemi ne možemo govoriti. Programska shema je dio Godišnjeg programa rada HRT-a, kojeg donosi Nadzorni odbor na prijedlog glavnog ravnatelja te uz prethodno mišljenje Programskog vijeća. Zbog poznatih razloga iz prošle godine, koji su rezultirali izmjenom čak tri glavna ravnatelja te tri različita saziva Ravnateljstva HRT-a, zadužili smo sadašnjeg glavnog ravnatelja Kazimira Bačića da do 30. lipnja ove godine dostavi Nadzornom odboru Programsku shemu, Plan zapošljavanja, Plan normativnih aktivnosti te Plan investicija za 2017. godinu, s obzirom na to da su to bili dodaci koji su nedostajali u Godišnjem programu rada za 2017. godinu", kaže Šovagović Despot.

Kako pojašnjava, Plan zapošljavanja, Plan normativnih aktivnosti te Plan investicija dostavljeni su Nadzornom odboru i usvojeni na 35. sjednici održanoj još 13. travnja 2017., dok je Programska shema bila manjkava, s obzirom na to da nije sadržavala studiju produkcijske izvedivosti, studiju o proračunu programske sheme primjenom načela troškovnog računovodstva, niti planirani AMR i SHARE koji se pojedinim emisijama iz programske sheme namjeravao ostvariti u ovoj godini.

Izbjegavaju se zakonske procedure

"To je vrlo važno, s obzirom na to da se jedino tako mogu utvrditi ukupna sredstva za proizvodnju i emitiranje programskog sadržaja, kao osnovice za izračun najmanje 15% za nabavu audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, sukladno Zakonu o HRT-u. Zbog tih nedostataka, Nadzorni odbor je odbio u travnju usvojiti Programsku shemu te smo Bačiću dali dodatni rok za dostavu iste, koju nažalost nikada nismo dobili. Na ovaj način rukovodstvo HRT-a opet je izbjeglo proceduru propisanu Statutom HRT-a, te su programsku shemu donijeli bez Nadzornog odbora i prethodnog mišljenja Programskog vijeća. Mogu reći da je sadašnje rukovodstvo HRT-a prisvojilo nadležnosti Nadzornog odbora, što je apsolutno protivno odredbama Zakona o HRT-u i Statutu HRT-a", napominje Šovagović Despot.

Zanimalo nas je bi li Šovagović Despot da je ostala na čelu Nadzornog odbora imala primjedbe na jesensku shemu.

Gledanost nije bitna, osim ako im to odgovara

"Kao što sam rekla, mi smo već primjedbe dali u travnju 2017. kada smo zahtijevali da se napravi studija produkcijske izvedivosti, proračun programske sheme primjenom načela troškovnog računovodstva te plan AMR-a i SHARE-a, koji se pojedinim emisijama namjerava ostvariti u ovoj godini. Naime, od sadašnjeg rukovodstva, a posebno od ravnatelja programa Kunića, u vrijeme javne rasprave o novom ugovoru između HRT-a i Vlade RH, mogli ste čuti da na javnoj televiziji gledanost nije bitna, već su bitne teme i sadržaj koji su od javnog značaja, a sada vidimo da upravo tim argumentom navodnog nedostatka gledanosti ukidaju emisije Tihomira Dujmovića i Maje Sever. Međutim, Dujmovićev je problem zapravo prevelika gledanost s obzirom na "desni" ton njegove emisije od kojeg HRT umire od straha, a Majin problem je "lijeva" provenijencija kojom diže kosu na glavi onima koji se po nalogu trude biti desno, a zapravo nisu nigdje.
Kako su i Maja i Tihomir ozbiljni profesionalci u svome poslu i teško je njima manipulirati i učiniti ih "ispranima", jednostavnije im je otkazati i "ispranima" pokušati učiniti gledateljstvo. Međutim, svaki pokušaj manipulacije na kraju se, u pravilu, obije o glavu onome koji manipulira. Uostalom, smjenom NO HRT-a otvorena je Pandorina kutija s čijeg će dna sigurno izletjeti mnoge neugodne i suspektne priče, jer je poklopac kutije nezaustavljivo odletio u vjetar, na koji onaj koji je kutiju otvarao nije računao", kaže Šovagović Despot zaključivši na kraju da, prema njenim informacijama, policija po nalogu DORH-a provodi izvide vezano uz Godišnje izvješće Nadzornog odbora za 2016. godinu.

Pročitajte više