Hajduk će opet biti prvak Hrvatske u navijanju

Foto: Hina 

U SUSRETU 9. kola hrvatske nogometne lige Hajduk je pred nešto više od 18 tisuća gledatelja na Poljudu 2:0 poražen od aktualnog prvaka Rijeke. Golove za goste postigao je dvostruki strijelac Heber koji je poentirao u 24. i 57. minuti utakmice.

Povećao se tako niz bez poraza momčadi Matjaža Keka u dvobojima protiv Hajduka na čak dvadeset utakmica. Posljednji put Splićani su slavili u Jadranskom derbiju prije više od dvije tisuće dana, odnosno davnog ožujka 2012. godine.

Najlošija predstava Carrillova Hajduka

Ovom važnom pobjedom Riječani su i dalje vrlo blizu prvoplasiranom Dinamu, dok se Hajduk po tko zna koji put u rujnu oprostio od borbe za naslov. Nakon svega četvrtine prvenstva, Bijeli su već na velikih devet bodova minusa u odnosu na Modre.

Razlog tome debelo je najlošija predstava Hajduka u Carrillovoj eri i to u najvažnijoj prvenstvenoj utakmici ovoga ljeta. Ispostavilo se kako je nakon ozljede prvog strijelca (Futacsa) i prodaje najboljeg igrača (Vlašića) to trenutna stvarnost.

Svaki dvoboj s Rijekom bolno je otrežnjenje za navijače Bijelih

Jer ako Bijeli koji tjednima na sva usta najavljuju borbu za vrh, u vatrenoj atmosferi svog stadiona, 90 minuta protiv umornog i oslabljenog protivnika ne mogu stvoriti nijednu ozbiljnu priliku za gol, onda se iluzorno bilo čemu nadati.

Činjenica je da se iz godine u godinu, svaki put kada se Hajduk sudari s Rijekom, navijači Hajduka iznova mogu uvjeriti o kakvoj je razlici u kvaliteti riječ, bilo u taktičkom, tehničkom, kadrovskom ili trenerskom smislu.

Riječani svojim automatizmom djeluju kao svemirski brod za Splićane

Pokraj Bradarića, Mišića i Maleša, Hajdukov vezni red izgleda kao razbijena i potpuno bezidejna vojska. No nije samo riječ o njima, već o svih 11 igrača Rijeke koji u ofenzivi i defenzivi svojim automatizmom djeluju kao svemirski brod.

Bijeli se momčadi Matjaža Keka jednostavno nemaju čime suprotstaviti, pogotovo ne s tri zadnja vezna Barryjem, Savvasom i Radoševićem koji ne preuzimaju nikakav rizik u igri, bezidejnim Tudorom kao vezivnim tkivom te centarforom mizernog radijusa kretanja.

Veliki Brancov kiks: Tudor ni na koji način ne može zamijeniti Nikolu Vlašića

A Fran Tudor je protiv Rijeke bio daleko najlošiji pojedinac. Upravo je nevjerojatna količina pogrešaka koje je napravio u predaji lopte i sada je više nego ikada jasno da baš ni na koji način ne može zamijeniti Nikolu Vlašića.

To saznanje problematično je zato što stručni stožer u finišu prijelaznog roka nije smatrao da je potrebno dovesti adekvatnu zamjenu Niksiju. Očekivati od ofenzivnog krila kojeg se godinama sputavalo i guralo na desnog beka, da bude centar kreacije momčadi smiješno je.

Prva desetka Hajduka koja je izviždana u debiju: Almeida previše glumata

Još jedan igrač Hajduka u ovoj je utakmici bio pod posebnom prismotrom - Almeida. Unatoč suprotnim najavama Hugo trenutno fizički nije spreman za prvoligaški nogomet, zbog čega je postao prva desetka u povijesti Hajduka koja je u debiju izviždana.

Ono što bi se također moglo ispostaviti problematičnim Portugalčeva je prgava narav. Almeida jednostavno previše glumata i gestikulira rukama na terenu, zbog čega bi vrlo brzo mogao doći u konflikt s Torcidom. A onda će njegova sudbina biti zapečaćena.

Pojačanja su nužna: Zima će dati odgovor koliko je ozbiljna ova Uprava Hajduka

Nakon završetka susreta španjolski strateg na klupi Hajduka ponudio je ispriku navijačima, obećavajući napredak i neka bolja vremena. No ta vremena teško da će stići prije zime, kada će Uprava kluba napokon dobiti priliku da uloži osjetan novac u igračka pojačanja.

Prvi prijelazni rok nakon više od desetljeća s pozamašnom svotom novca na računu prekretnica je i novo svjetlo na kraju tunela. A navijači Hajduka ga brže - bolje trebaju pronaći, sada kada se naprasno ugasilo ono u koje su gledali ovoga ljeta...  

Pročitajte više