Japanski premijer želi raspisati prijevremene izbore u listopadu

Foto: FAH

JAPANSKI premijer Shinzo Abe razmatra sazivanje prijevremenih izbora najranije sljedeći mjesec da iskoristi porast potpore  i nered u glavnoj oporbenoj stranci, rekli su izvori iz vlade i vladajuće stranke.

Potpora Abeu po nekim anketama povećala se na 50 posto, zahvaljujući uzbuđenju javnosti zbog ispaljivanja sjevernokorejskog projektila i nuklearnih pokusa te kaosu u oporbenoj Demokratskoj stranci, koju razdire nejedinstvo te je napušta članstvo.

Abe je rekao vodstvu svoje Liberalne demokratske stranke i mlađem koalicijskom partneru Stranci Komenito da bi mogao raspustiti donji dom parlamenta radi prijevremenih izbora nakon što zakonodavno tijelo sazove još jednu sjednicu od 28. rujna, rekli su izvori.

Spremni za bitku

Vodstvo LDP i Komenita sastat će se u ponedjeljak da razmotre pripreme, dodali su.

"Zasad se čini da bi izbori mogli biti sljedeću jesen, ali ... moraju uvijek biti spremni na bitku", navode domaći mediji izjavu čelnika Komenita Natsuoa Yamaguchija koju je novinarima dao u subotu za vrijeme posjeta Rusiji.

Jedna je mogućnost da se održe prijevremeni izbori 22. listopada, kad su zakazani, naveo je izvor. Druge mogućnosti su kasnije u listopadu ili nakon posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se očekuje početkom studenoga.

Abe će vjerojatno odlučiti nakon povratka  s puta  SAD-u, gdje će boraviti od 18. do 22. rujna.

Gubitak popularnosti

Prema anketama u srpnju potpora Abeu pala je ispod 30 posto zbog stalnih skandala te percepcije u javnosti da je postao arogantan nakon četiri godine na vlasti.

Njegova se popularnost donekle povratila nakon reorganizacije vlade početkom kolovoza a  pomogla je i zabrinutost zbog nestabilne Sjeverne Koreje koja je u petak ispalila balistički projektil preko Japana, drugi takav u manje od mjesec dana.

Pročitajte više