Grudnjak obavezno, dekolte nikako: Vijećnici i vijećnice na Hvaru ne smiju u bilo čemu na sjednice

Foto: Dalmacija News

VIJEĆNICI i vijećnice Gradskog vijeća u Starom Gradu na otoku Hvaru dobili su na sjednici upute za odijevanje i održavanje higijenskih navika.

"Tijekom boravka u prostorijama Gradske uprave, gradskim vijećnicima se preporuča koristiti poslovni stil odijevanja", stoji na početku uputa koje je objavio portal Dalmacija News.

Prema naputku, poslovni stil odijevanja za žene podrazumijeva suknju ili haljinu čija dužina treba biti centimetar ispod koljena ili duže, hlače, košulju koja treba biti primjereno zakopčana, majice kratkih ili dugih rukava, čiste cipele, zatim parfem koji je "poželjan, ali ne bi trebao biti prenapadan", "neupadljivu šminku primjerenu dnevnom izgledu" te čistu odjeću.

"Ne smije se osjetiti miris nečiste odjeće ili neugodan miris uslijed neodržavanja higijene", stoji na kraju popisa pravila za žene.

Naputak ide dalje i navodi što se podrazumijeva pod poslovnim stilom odijevanja za muškarce. Vijećnici mogu na sjednice doći u klasičnom odijelu s kravatom ili bez nje, "primjereno zakopčanoj košulji", hlačama, majicama kratkih ili dugih rukava, čistim cipelama, a na sebi mogu imati parfem ili kolonjsku vodu koji su, kao i kod vijećnica, "poželjni, ali ne bi trebali biti prenapadni". 

"Nokti trebaju biti uredni i čisti, kosa čista, a brkovi i brada uredno podrezani", stoji dalje. I vijećnicima je poručeno da se "ne smije osjetiti miris nečiste odjeće ili neugodan miris uslijed neodržavanja higijene".

U pravilima su naznačene i preporuke za izbjegavanje u kojima stoji da vijećnici i vijećnice ne bi trebali nositi majice bez rukava, "neprimjerenu" obuću poput japanki i natikača, zatim bluze, majice, košulje ili druge odjevne predmete koji "imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte". Preporučuje im se i da izbjegavaju mrežaste majice, bluze, majice ili košulje bez grudnjaka, gola leđa ili ramena, prozirne tkanine, kratke hlače, suknje ili haljine, zatim odjeću kroz koju se vidi ili nazire donje rublje, kape i šešire (u zatvorenim prostorijama), sunčane naočale te proderane i prljave cipele.

O razlozima zbog kojih su vijećnici i vijećnice dobili ovakve upute poslali smo upit predsjednici Gradskog vijeća, no još uvijek nismo dobili odgovor.

Izgleda da će vijećnici i vijećnice Gradskog vijeća Starog Grada na Hvaru morati u temeljit šoping prije sjednica.

Pročitajte više