Amerikancima sada prijeti Norma, oluja 1. kategorije

Foto: www.nhc.noaa.gov

UPOZORENJE o tropskoj oluji objavljeno je na jugozapadnom američkom poluotoku Baja California, ususret ojačanom uraganu Normi koji se kreće Tihim oceanom, objavio je državni centar za uragane.

Uragan Norma, oluja 1. kategorije, nalazila se oko 435 kilometara od Cabo San Lucasa, južnog rta tog poluotoka podijeljenog između Sjedinjenih Država i Meksika, sa snagom vjetrova od 120 kilometara na sat.

"Norma je gotovo nepokretna, no kasnije tokom dana bi se trebala početi lagano kretati prema sjeveru, što će se nastaviti i u nedjelju", naglasio je centar, dodavši kako se očekuje da će Norma idućih dana ojačati.

Prema njihovim prognozama, Norma bi mogla pogoditi južni dio Baje Californije u ponedjeljak, kad se očekuje da će ponovno oslabiti.

Američke vlasti morat će izdati upozorenja o tropskoj oluji i na istoku države prema kojoj se kreće uragan Jose. Također oluja 1. kategorije, Jose se u subotu nalazio 830 kilometara jugoistočno od Bermude, s brzinom od 130 kilometara na sat. Očekuje se da će kasnije u subotu krenuti prema sjeveru, sa slabim gubitkom brzine.

Pročitajte više