Tijelo Lepolda Mandića stiglo u rodni Herceg-Novi

Foto: Hina

STOTINE vjernika, hodočasnika i građana predvođenih gradonačelnikom Herceg Novog, dočekalo je i pozdravilo dolazak kovčega s relikvijama sv. Leopolda Bogdana Mandića u rodni grad.

Uz zvuke crkvenih zvona rano poslijepodne pripadnici organizacije Croce Verde iz Padove, s talijanskim i hrvatskim kapucinima,  predstavnicima kotorske biskupije i odredom Bokeljske mornarice dopratili su stakleni kovčeg s relikvijom sveca u park "Boka“.

Uz zvuke crkvenih zvona povijesni dolazak relikvija svetog Leopolda u njegov rodni grad, koji je Mandić za života posljednji put posjetio prije 90 godina kada je došao na pogreb svome bratu, nikoga nije ostavilo ravnodušnim, pa tako ni kotorskog biskupa mons. Iliju Janjića koji je predvodio liturgiju dočeka.

Pozitivne emocije

"Nikada nisam izlazio s ovakvim uzbuđenjem pred vas. To su pozitivne emocije. Ovo je dan velike radosti za sve nas, povijesni događaj za cijelu našu kotorsku biskupiju i za našu Boku. Tko se ne bi radovao ovdje u parku 'Boka' gledajući relikviju neraspadnutoga tijela svetog Bogdana Mandića koja nam je iz svetišta u Padovi donesena u njegov rodni Herceg Novi kako bismo iskazali štovanje i svoje molitve“, rekao je Janjić.

Podsjetio je u svome obraćanju da je skromni kapucin Leopold uvijek želio vratiti se u rodni grad i govorio „Ja živim za svoj narod. Molim Blaženu Gospu da mi isprosi milost, da kada ispunim svoje poslanje u Padovi, mogu ponijeti svoje bijedne kosti među svoj narod za dobro njihovih duša. Iz Padove ne mogu pobjeći, hoće me ovdje, ali ja sam kao ptica u krletki, moje srce je uvijek ondje preko mora“.

Među brojnim hodočasnicima i vjernicima iz Boke stigli su i oni iz župe Dubrava, Svetog Leopolda Bogdana Mandića iz Zagreba.

Posebno poštovan u Boki

Vjernica iz Boke Ružica Lazarević rekla je da je u Boki sveti Leopold posebno poštovan kao i njegova misija ekumenizma.

„Živim u Herceg-Novom, Leopold je stigao kući i mnogo sam uzbuđena, samo što suzu ne pustim. Nisam iz ovih krajeva i znam kako je kada dođeš kući. U Herceg Novom živim 31 godinu. Ljude dijelim samo na dobre i loše, po vjeri svi su mi ljudi isti“, rekla je Marija Hočevar.

„Ja sam iz Splita i živim u Baošićima, veličanstveno je biti danas na ovom mjestu, probuđene emocije, žao mi je što ovo nije bilo i prije. Napokon je došao kući. Neka mu je slava“, rekao je  hodočasnik koji je želio ostati anoniman.

Nakon liturgije  tijelo je ostalo izloženo štovanju vjernika do ponoći. U 18 sati slavi se pjevana večernja misa, a u 19.30 je bdjenje.

Od ponoći do 7.30 u subotu relikvija je bila izložena u obližnjoj crkvi sv. Antuna koja je ostala otvorena za molitvu cijelu noć.

Simbol mira

Središnju misu, u subotu, 16. rujna, predvodit će splitsko-makarski nadbiskup, mons. dr. Marin Barišić. Nakon svečane mise, u 16 sati održat će se misa ispraćaja koju će predvoditi kotorski biskup mons. Ilija Janjić, a zatim će se relikvija uputiti u Dubrovnik.

Leopold Mandić je bio veliki svjedok misionarskog i ekumenskog duha. Čitav svoj život sve ono što je radio bilo je izručeno Bogu, a zauzimao se za puno jedinstvo i pomirenje između Katoličke i Pravoslavne crkve. Radio je na izgradnji mostova među ljudima i narodima i bio je svojevrsna preteča ideje ujedinjene Europe.

U Herceg Novom otkriveno je spomen-obilježje sv. Leopoldu, uz maslinu, simbol mira u parku nazvanom Park sv. Leopolda.

Biskup kotorski msgr. Ilija Janjić izrazio je zahvalnost lokalnoj upravi na inicijativi imenovanja Parka svetog Leopolda Bogdana Mandića.

“Dostojno je da ova ploča bude pored masline koja je simbol mira”, poručio je između ostalog msgr. Ilija Janjić te naglasio ponos grada koji nakon 75 godina prima neraspadnuto tijelo.

Podsjetio je da sv. Leopold Mandić ima crkve posvećene njemu u Južnoj Americi i u Africi, a pogotovo u Europi.

"Neka nam naš sveti Leopold, svojim dolaskom, donese mir i jedinstvo", zaključio je biskup Janjić.

Pročitajte više