Kolinda je napokon povukla jedan dobar potez

Foto: Hina

NAKON dvije i pol godine mandata dočekali smo i taj dan - predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović povukla je jedan dobar potez. Riječ je o njenoj najavi da će čim se s Malte vrati u Hrvatsku, s pozicije njenog savjetnika u Vijeću za domovinsku sigurnost smijeniti umirovljenog admirala Davora Domazeta Lošu zbog, kako je rekla u prvoj reakciji, neprimjerenih izjava. Kasnije je bila i mnogo preciznija i rekla da su to “ratnohuškačke izjave prema susjedima”, što i jesu.

Riječ je o Lošinim morbidnim fantazijama o tome kako Hrvatska vojska može u 48 sati osvojiti Ljubljanu, što je izrečeno u kontekstu arbitražne presude o razgraničenju o kojoj se spore Hrvatska i Slovenija. Da bude jasno, Domazet Lošo je već godinama poznat po izjavama koje nemaju veze s mozgom, širenju teorija zavjere i besmislenim blebetanjem o geopolitici. Od svih njegovih bisera vrijedi, primjerice, podsjetiti na onaj o tome da se teroristički napad u Parizu, u studenom 2015. uopće nije dogodio.

Naravno, nije Domazeta Lošu ni trebala imenovati među svoje savjetnike

Zapravo je već i to bio dovoljan razlog da predsjednica smijeni Lošu, što je ona tada propustila učiniti. Odnosno, da se ponašala kao odgovorna predsjednica jednog redikula poput Domazeta Loše, bez obzira na famu o njegovoj važnoj ulozi u Domovinskom ratu, nikad nije ni smjela pripustiti u blizinu Pantovčaka, a kamoli ga imenovati na službenu poziciju u predsjedničko vijeće. No činjenica da ga je konačno smijenila svakako je dobra predsjedničina odluka, jer Domazet Lošo je hodajuća blamaža za Hrvatsku te ne smije imati nikakvu poziciju unutar bilo koje relevantne državne institucije.

Kolinda Grabar Kitarović je uklanjanjem Domazeta Loše sa savjetničke pozicije na Pantovčaku ispravila vlastitu pogrešku, no s obzirom na to koliko ih je počinila (mnogo), a onda ih nije ni pokušala ispraviti, ovaj potez treba pozdraviti. Ne samo što je ispravan, nego i što je posve pozitivna promjena u kontekstu dosadašnjih standarda ponašanja predsjednice Republike.

Pritom ne treba imati iluzija da je Kolinda odjednom doživjela nekakvo prosvjetljenje, jer je jasno da su za Lošinu smjenu ponajviše zaslužni SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević i mediji. Glavašević je na ratnohuškačke budalaštine poručio “brkatom generalu da odjebe”, čime je podigao medijski profil najnovijem Lošinu ispadu.

Važna uloga Bojana Glavaševića i medija u protjerivanju Loše s Pantovčaka


Mediji su, razumljivo, u međuvremenu oguglali na Lošine blesave izjave jer ih sipa stalno i svugdje, no zahvaljujući kontekstu natezanja hrvatske i slovenske vlade oko arbitraže te Glavaševićevoj reakciji, uslijedio je val članaka koji su ukazali na to koliko je Lošino maštanje o agresiji na Sloveniju opasno i glupo. Predsjednici je tako pripremljen teren da donese ispravnu odluku i ona ju je - potpuno neočekivano! - donijela i odlučila razriješiti Domazeta Lošu.

Usput, predsjednica se potrudila reagirati na vijest o smrti Slavka Goldsteina na primjeren način, za razliku od šture rečenice koju je u svojem službenom telegramu sućuti procijedio premijer Andrej Plenković, što izaziva dodatnu nevjericu.

Moguće je da se Kolinda polako počinje pripremati za nadolazeću kampanju za drugi mandat na Pantovčaku, pa je shvatila kako napokon mora smanjiti svoju impresivnu proizvodnju gafova u jedinici vremena. Kao što je pripuštanje Domazeta Loše na Pantovčak bio loš potez, tako je njegovo tjeranje dobar potez. Nakon još parsto takvih dobrih poteza, možda za građane Hrvatske bude i neke koristi od aktualne predsjednice.

Pročitajte više