HTV je danas najavio da bi mogao ukinuti središnji Dnevnik

Screenshot: HTV

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA danas je najavila kako je otvorena mogućnost ukidanja središnjeg Dnevnika! Naime, HRT se danas službeno očitovao na ukidanje svoje emisije "Hrvatska uživo" pa smo tako saznali i službene kriterije za ukidanje neke emisije.

"Odluku o prestanku emitiranja emisije 'Hrvatska uživo' programsko vodstvo donijelo je smatrajući da u udarnim terminima prevladavaju politički sadržaji te temeljem podataka o padu gledanosti te emisije u razdoblju od 2007. do 2017. godine. Naime, za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u poslijepodnevnome terminu gledanost emisije 'Hrvatska uživo' u tom je razdoblju bila u stalnome padu, što potvrđuje da su gledatelji zasićeni takvim sadržajima u tomu dijelu dana", stoji u priopćenju HRT-a.

Prema tom priopćenju tri su ključna kriterija: emisija je prepolitična, pad gledanosti zadnjih deset godina te veća gledanost konkurencije. S obzirom na to da je riječ o službenim kriterijima, čini se da su otvorena vrata ukidanju središnjeg Dnevnika HTV-a.

Naime, Dnevnik je sam po sebi prepolitičan, odnosno prevladavaju politički sadržaji.

Nitko nije zabilježio takav pad gledanosti kao što je zabilježio središnji Dnevnik. Kako smo pisali prošle godine, u samo dva mjeseca od HTV-ova  Dnevnika odustalo je 125 tisuća gledatelja. Nije pomoglo ni prebacivanje Dnevnika s 19 i 30 na 19 sati.

I treći kriterij je ispunjen. Središnji Dnevnik HTV-a nekada je bio neprikosnoven po gledanosti, a danas se nalazi tek na trećem mjestu, iza Dnevnika Nove TV i RTL-a. Odnosno HRT-ovim rječnikom rečeno: za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u tom terminu, gledanost Dnevnika u tom je razdoblju bila u stalnome padu.

Na kraju, sudeći prema kriterijima HRT-a, nemamo što drugo zaključiti nego da su gledatelji zasićeni takvog sadržaja.

A sudeći prema reakcijama gledatelja i takve javne televizije.

Pročitajte više