Sabor počinje jesensko zasjedanje, premijer u aktualnom prijepodnevu odgovara na pitanja

Foto: Patrik AMcek/PIXSELL

HRVATSKI sabor danas, nakon dvomjesečne stanke, aktualnim prijepodnevom počinje novu, petu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje.

Sabor nove sjednice, u pravilu, počinje srijedom, no ovoga puta izuzetno će početi petkom, jer idući tjedan premijer Andrej Plenković je na Općoj skupštini UN-a, a sjednica mora početi aktualnim prijepodnevom.

"Ako ne počnemo u petak, onda bi počeli tek 27, rujna, što bi bilo neprihvatljivo i naišlo na osudu građana", izjavio je nedavno predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Prvu sjednicu sabora u jesenskom zasjedanju moći ćete pratiti uživo na Indexu od 9.30 sati.

Sjednica do kraja listopada

Peta sjednica trajat će do kraja listopada, na dnevnom redu je za sada više od sto točaka.

S posebnim se zanimanjem čeka prvo izvješće premijera o stanju nacije, vjerojatno krajem rujna.

Ocjenu Sabora čekaju, uz ostalo, izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti i o radu DORH-a za prošlu i pretprošlu godinu.

Zastupnici će tijekom jeseni dati svoja mišljenja i o brojnim zakonskim prijedlozima, među njima i o novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te prijedlogu da se odgodi primjena poreza na nekretnine.

Trebali bi kompletirati sastav Ustavnog suda, odnosno izabrati tri suca, što nisu učinili ljetos kada je oporbeni SDP s HDZ-om već usuglašeni izbor uvjetovao osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

Po neslužbenim informacijama, SDP je u međuvremenu odustao od uvjetovanja podrške

Prvu sjednicu sabora u jesenskom zasjedanju moći ćete pratiti uživo na Indexu od 9.30 sati.

Pročitajte više