Sutra pred Saborom prosvjed zbog gašenja "Hrvatske uživo"

Foto: HND

POVODOM ukidanja emisije HTV-a "Hrvatska uživo" Hrvatsko novinarsko društvo (HND) sutra u 9 sati organizira prosvjed ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Napad na pravo svake osobe na slobodu izražavanja

"Emisija koja je godinama bila primjer programa kakav bi javni medijski servis trebao njegovati i u kojoj su objavljivane informacije o ljudima i događajima koji nisu mogli dobiti zasluženo mjesto u drugim programima bez logičnog objašnjenje i u posljednjem trenutku ukinuta, iako je bila planirana u jesenskoj programskoj shemi HTV-a", stoji u pozivu na prosvjed HND-a.

Naime, krovna novinarska organizacija smatra da neargumentirano ukidanje emisije HRT-a „Hrvatska uživo“ posljednji je u nizu napada na Ustavom zajamčena prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te napad na pravo svake osobe na slobodu izražavanja i mišljenja.

Ustanoviti profesionalne standarde

"HND organizacijom prosvjednog skupa želi još jednom javno upozoriti da je neophodno hitno ustanoviti zadovoljavajuće profesionalne standarde na javnoj televiziji. Povratak emisije 'Hrvatska uživo' u program HRT-a, koji ovim prosvjedom zahtijevamo u ime novinarskih profesionalaca i čitave hrvatske javnosti, neminovan je prvi korak u tom smjeru",naglašava se u pozivu. Podršku prosvjedu dale su i međunarodne novinarske organizacije na čelu s Europskom federacijom novinara, a na ukidanje emisije „Hrvatska uživo“ reagirale su mnoge organizacije civilnog društva, skupine građana te pojedinci, uključujući i pisma vodećim političarima te poruke na društvenim mrežama


"Hrvatska uživo stvarala je dojam kod osoba s invaliditetom da su u društvu važne i da predstavljaju vrijedan potencijal čiji se glas čuje i da su dio svih područja koje emisija obrađuje, a en samo specijaliziranih emisija namijenjenih isključivo osobama s invaliditetom", stoji u pismu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slošnjak koje je uputila ravnatelju Hrvatske radio televizije Kazimiru Bačiću kao i ravnatelju Poslovne jedinice Program Renatu Kuniću.

Reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica Slošnjak tvrdi da je HUŽ bila jedna od rijetkih televizijskih emisija visoke gledanosti od strane osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, a razlog tome je bio izbor aktualnih društvenih tema te profesionalan i objektivan pristup.

"Gledanost ove emisije doprinijela je afirmaciji ljudskih vrijednosti i poštovanje prava na jednako postupanje u odnosu na kategorije građana koje su u riziku od društvenog zanemarivanja i nejednakog postupanja kao što su osobe s invaliditetom", piše Slošnjak koja je poziva na Zakon o pravobranitelju za osobe s invaliditetom te sukladno tome traži očitovanje. Još ranije i građanska inicijativa „Pomozimo djeci s invaliditetom“ objavila je kako prosvjeduje protiv ukidanja emisije "Hrvatska uživo".


"Od početka našeg djelovanja s kojim smo nastojali poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom emisija Hrvatska uživo kontinuirano je i sustavno pratila naše aktivnosti. Zahvaljujući toj emisiji uspjeli smo senzibilizirati javnost za brojne teme o kojima do tada nije bilo govora u medijskom prostoru", stajalo je objavi.

Nakon 13 godina bez pravog objašnjenja ukinuli HUŽ

Podsjetimo odluka vodstva HTV-a da nakon 13 godina emitiranja naprasno ukine poznatu emisiju "Hrvatska uživo" izazvala je niz negativnih reakcija.

Radi se o jednoj od rijetkih, ako ne i jedinoj emisiji koja se na javnoj televiziji bavila - novinarstvom, dakle propitkivanjem nepravednosti i diskriminacije kojom Hrvatska obiluje. Objašnjenje s HRT-a glasilo je da je emisija - "prepolitična". U prijevodu - nije se sviđala vladajućim političarima koji su u njoj često prozivani.

Samo tjedan dana prije s HRT-a su se pohvalili novom razgovornom emisijom "U svom filmu" koju će voditi Tončica Čeljuska, još jedna od HRT-ovih "novinarki" bliskih vladajućima.

U raspravama oko ukidanja emisije najviše se istaknuo saborski zastupnik HDZ-a Petar Škorić koji je urednicu emisije Maju Sever opisao kao novinarku "koja mrzi sve hrvatsko" te likovao zbog ukidanja “Hrvatske uživo”. Škorić se u međuvremenu neuvjerljivo ispričao s objašnjenjem da je "pogrešno birao riječi" te da je samo - kritizirao.

U međuvremenu krenula je i peticija za spas emisije Hrvatska uživo pod nazivom "Želimo ostanak emisije Hrvatska uživo" a do sada ju je, u tri dana, potpisalo gotovo 5500 ljudi.

Pročitajte više