Jokić o reformi obrazovanja: Sad se vidi da su prosvjednici bili u pravu

Foto: FAH

BORIS JOKIĆ, bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, komentirao je za Index kadrovske križaljke u Posebnom stručnom povjerenstvu i Ekspertnoj radnoj skupini.

Premijerovo preuzimanje kormila u Povjerenstvu Jokić smatra kompromisom.

"Ovo je kompromis u situaciji kada struka nije uspjela nadvladati politiku. Povjerenstvo se ne bavi samo reformom, ono prati promjene, sve promjene, u obrazovanju, znanosti i tehnologiji, to je puno šire područje od same kurikularne reforme", kaže Jokić.

Poništenje natječaja

"Odluka o poništenju natječaja za voditelje Ekspertne radne skupine je dobra jer se i na ovaj način pokazuje da je u pitanju bio nelegalan i nečastan postupak. Pokazuje i da su u pravu bile tisuće ljudi koje su protiv takvog postupka prosvjedovale. Zakone treba poštovati", rekao je bivši voditelj Ekspertne radne skupine.

Pitali smo ga i o mogućnosti povratka na čelo reforme.

"Ne mogu govoriti o tome. Jedno je sigurno: neću pristati na političko imenovanje. Samo na legalan i transparentan način, na javnom natječaju, mogao bih se vratiti u reformu", govori. Hoće li se prijaviti na novi natječaj, ako ga bude, nije rekao.

Dobar posao ministrice Divjak

Što se tiče rada ministrice Blaženke Divjak, Jokić smatra da su njeni postupci u skladu s onim što je najavila kad je preuzimala resor.

"Ministrica Divjak pokazala je odlučnost i bila je spremna istražiti netransparentnost", rekao je Jokić.

Pročitajte više