RIJEKA PROSULA BODOVE NA OTVARANJU SEZONE AEK srušio prvake Hrvatske (2:1)

Foto: Igor Kralj/Pixell

RIJEKA je u prvoj utakmice skupine D Europa lige izgubila na Rujevici od grčkog AEK-a.
 
AEK je poveo golom Matalosa u 16. minuti, Rijeka je izjednačila preko Eleza u 17., a gol odluke iz slobodnog udarca za grčku momčad zabio je Christodoulopoulos.
 
Rijeka je počela odlično, Heber je promašio zicer, a onda je stigla kazna
 
Riječani su već u trećoj minuti mogli razveseliti više od 6000 svojih navijača koji su do kraja ispunili kapacitet stadiona na Rujevici, čija je sjeverna tribina ostala zatvorena zbog UEFA-inih sankcija. Tada je Mario Gavranović primio loptu u kaznenom prostoru gostiju, u poziciji iz koje je mogao i pucati, ali je dodao Heberu. Brazilac je bio neometan na 12-13 metara od gola, ali je njegov udarac bio mlak i nedovoljno precizan pa ga je grčki vratar Anestis lakoćom obranio.
 
Ono što nije napravila domaća momčad, uspjelo je gostima u 16. minuti. Loše je reagirala riječka obrana koja nije uspjela izbaciti loptu nakon ubačaja s lijeve strane. Nakon nekoliko odbijanja glavom, lopta je došla na sedam metara iskosa s desne strane, gdje je na nju natrčao Petros Mantalos i hladnokrvno pogodio suprotni donji kut riječkog gola. Vratar Andrej Prskalo bio je nemoćan.
 
Rijeka se nije prepala i odmah je izjednačila
 
Srećom, momčad Matjaža Keka nije ostala šokirana nakon pogotka, iako su gosti više imali loptu u nogama. Napori hrvatskog prvaka nagrađeni su u 29. minuti. Josip Mišić izveo je udarac iz kuta, a njegov imenjak Elez, koji je loše reagirao kod vodećeg pogotka AEK-a, iskupio se preciznim udarcem s desetak metara, pogodivši desni donji kut gostujućeg gola za izjednačenje 1-1.
 
Grci su u prvom poluvremenu uputili osam udaraca prema riječkom kapetanu Prskalu koji je u 41. minuti odličnom reakcijom spriječio Mantalosa da postigne i drugi pogodak. Grčki napadač je nakon ubačaja s desne strane precizno zahvatio loptu iz voleja, ali je vratar Rijeke uspio obraniti te su momčadi izjednačene otišle u svlačionicu nakon prvog poluvremena.
 
Rijeka je u početnim minutama nastavka napravila pritisak na grčku obranu, ali bez konkretnih prilika za postizanje vodećeg pogotka.
 
Golčina AEK-a za pobjedu na Rujevici
 
Ono što Kekova momčad nije uspjela iz igre, AEK-u je napravio iz prekida u 63. minuti. Na 24 metara od riječkih vrata Mišić je srušio Bakasetasa. Slobodni udarac izveo je Christodoulopoulos te preciznim i snažnim udarcem prebacio živi zid, a Andrej Prskalo se zajedno s loptom zakoprcao u mreži za novo vodstvo gostiju.
 
U 70. minuti i 71. minuti Grci su imali dvije prilike za treći pogodak, a u oba je slučaja inicijator akcije i dodavač bio Marko Livaja. U prvom slučaju se probio po desnoj strani i ubacio na 10-ak metara, gdje je usamljen bio Simoes. No, Portugalac je mlako pucao glavom i ravno u Prskala. U drugoj akciji Livaja je povukao kontranapad, na desnoj strani pronašao strijelca drugog pogotka Christodoulopoulosa koji je opalio iz prve, a lopta je prohujala iznad grede.   
 
Matjaž Kek je ubacivanjem Acostyja i Mateija pokušao povećati napadačku moć svoje momčadi u čemu je djelomično i uspio, jer je Ganac dvaput našao u izglednim situacijama. U 80. minuti je prošao do ruba kaznenog prostora, izborio prostor za udarac, ali je lijevom nogom poslao loptu daleko pokraj vratnice. Tri minute poslije Acosty je istom nogom poslao loptu visoko preko gola, nakon dobrog ubačaja Hebera.
 
Do kraja dvoboja Grci su se uspješno obranili i odnijeli sva tri boda s Rujevice.
 
Nakon prvih utakmica vodeća momčad skupine D je Milan koji je 5-1 slavio na gostovanju kod bečke Austrije. AEK je drugi, Rijeka treća, a Austria četvrta.
 
Za dva tjedna, 28. rujna (21.05 sati), Rijeka gostuje na San Siru kod Milana.
 
 
 
RIJEKA - AEK 1-2 (1-1)
 
RIJEKA. Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 6100. Sudac: John Beaton (Škotska)
 
Strijelci: 0-1 Mantalos (16), 1-1 Elez (29), 1-2 Christodoulopoulos (63)
 
Žuti kartoni: Mišić, Bradarić / Lopes, Simoes, Araujo
 
Crveni kartoni: -
 
RIJEKA: Prskalo - Vešović, Elez, Župarić, Žuta - Mišić (od 81. Matei), Bradarić, Kvržić (od 73. Acosty) - Gavranović (od 59. Maleš), Heber, Gorgon
 
AEK: Anestis - Ćosić, Lopes, Vranješ, Bakakis - Johansson, Simoes - Christodoulopoulos (od 78. Ajdarević), Mantalos, Klonaridis (od 60. Bakasetas) - Livaja (od 86. Araujo)
 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više