U BiH uhićeno 11 krijumčara koji su uvodili ilegalne imigrante u Hrvatsku

Ilustracija: Foto

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine potvrdilo je kako je u akciji presijecanja mreže krijumčara migranata u Hrvatsku koja je provedena dan ranije uhićeno ukupno jedanaest osoba a za njih pet zatraženo je određivanje pritvora.

Preostala šestorica privedenih, kako je pojašnjeno, trebali bi ostati na ograničenoj slobodi uz mjere zabrane napuštanja BiH do okončanja istražnog postupka.

Uhićenja su rezultat akcije pod kodnim nazivom "Dardaneli" koju su pravosudna tijela i policija u BiH proveli u suradnji s hrvatskim Uskokom te s pravosuđem Crne Gore.

Istraga

Tijekom višemjesečne istrage identificirani su pripadnici organizirane kriminalne skupine s područja Unsko-sanske županije u BiH koja je za novac u Hrvatsku prebacila na stotine ilegalnih migranata s područja Turske, Sirije i niza drugih zemalja Bliskog istoka.

Mediji u BiH prenijeli su kako je vođa kriminalne skupine bio Zijad Šabić iz Velike Kladuše, osoba poznata po nizu kaznenih djela a pripadnici skupine su i četvorica braće Alen, Amel, Husein i Amir Bečić, također osobe s policijskim dosjeima.

Nezakonita zarada

Oni su tijekom  protekla tri mjeseca u Hrvatsku prebacili najmanje 200 ilegalnih migranata.

Procjena je kako su na tome nezakonito zaradili najmanje 100 tisuća eura.

Migranti su u BiH uglavnom stizali preko Crne Gore a potom su ih krijumčari preko Hercegovine vodili najprije u Bosansku krajinu te kroz područje u okolici prijelaza Izačić prebacivali u Hrvatsku.

Pročitajte više