Plenković: Reformu obrazovanja neće voditi ni Dijana Vican ni njeni ljudi

Foto: FAH, Index

PREMIJER Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade rekao da će se članovi Ekspertne radne skupine (ERS) koji bi trebali nastaviti voditi Cjelovitu kurikularnu reformu birati ponovno, iz početka.

Također je dao na znanje da će se, u skladu s njegovim ranijim najavama, modificirati Posebno stručno povjerenstvo (PSP) koje bi trebalo provesti Strategiju znanosti i obrazovanja usvojenu u Saboru 2014. Njegovo članstvo i rad trebali bi se osvježiti određenim novinama.

I Vican ispala iz igre

Drugim riječima, premijer bi trebao biti intenzivnije uključen u reformske procese kao prva osoba PSP-a koja će koordinirati rad više ministarstava čiji će doprinosi biti važni za provođenje strategije. Uz njega ključnu će funkciju imati dvije suvoditeljice PSP-a koje je sam imenovao - ministrica Blaženka Divjak i Vesna Bedeković, HDZ-ova predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Ove najave de facto znače da je iz priče o reformi školstva, nakon Jasminke Buljan Culej, koja je uz brojne nepravilnosti u svibnju bila izabrana za voditeljicu ERS-a, ispala i zadarska rektorica Dijana Vican koja je kao čelna osoba PSP-a bila odgovorna za brojne kritizirane probleme u provođenju Strategije.

Ovo je zanimljiv obrat jer je do nedavno, još za ljetnih praznika, premijer s mora slao poruke kako Vican radi super zbog čega ima njegovu podršku.


Za očekivati je da je Divjak nakon ove odluke premijera pao veliki kamen s ramena jer je njezino neslaganje s Vican posljednjih dana postajalo sve otvorenije. Kako je vrijeme prolazilo, postajalo je sve jasnije da Divjak i Vican imaju bitno različita shvaćanja reforme obrazovanja te je bilo izvjesno da će njihova suradnja biti jako otežana. Sukob je jučer kulminirao pismom u kojem je zadarska rektorica kritizirala predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog njezinih nedavnih izjava da je Vican odradila svoje te da se bolje razumije s Divjak.

Podsjetimo, pod vodstvom Vican PSP je proveo izbor članova ERS-a koji je u mnogo čemu bio nezakonit i manjkav. Neki članovi, uključujući i Buljan Culej uopće nisu imali potrebne kvalifikacije za obnašanje dužnosti na koje su bili birani, natječaj je bio vođen netransparentno, a na kraju je izabran samo dio članova, nedovoljno za početak rada.

MZO je nedavno odaslao mailove na adrese stotina članova radnih skupina koji su pod vodstvom ERS-a na čelu s Borisom Jokićem radili na izradi kurikulumskih dokumenata. Većina je potvrdila da su spremni uključiti se u nastavak reforme ako će im uvjeti odgovarati. Lako je moguće da će novi izbor članova ERS-a biti jedan od tih uvjeta koji će prevagnuti ZA.

Ima nade i za visoko obrazovanje

Ovom odlukom premijera izbor novih članova trebao bi uskoro krenuti iz početka. Ako se Divjak održi na čelu MZO-a do kraja ožujka, do izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu, postoji neka nada da bi i u funkcioniranju visokog obrazovanja moglo doći do nekih promjena na bolje.

Pročitajte više