Piše: Hina, R.I. | 14.09.2017. 10:35

Plenković o paljenju "Novosti": "To su provokatori, unose razdor i štete ugledu Hrvatske"

Foto: FAH

PREMIJER je na sjednici vlade govorio o ploči HOS-a i njezinom premještanju iz Jasenovca u Novsku.Vezano za premještanje HOS-ove ploče s pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca u Novsku, Plenković je ustvrdio da su time riješili pitanje prihvatljivosti dijela sadržaja na ploči u Jasenovcu s obzirom na konotacije koje pozdrav veže za NDH i ustaški režim.

"Prva smo vlada koja će se na konkretan način suočiti s ovim problemom" Najavio je da će danas na sjednici Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima biti raspravljen radni dokument koji je pripremilo nekoliko članova Vijeća.

"Zadaća je Vijeća da se što skorije formuliraju preporuke pravnih stručnjaka za kvalitetno zakonsko reguliranje pitanja simbola i znakovlja totalitarnih sustava, kako bismo dugoročno i trajno riješili neujednačenu upravnu i sudsku praksu koja je dovela do nedoumica", istaknuo je.

"Prva smo vlada koja će se na ovaj konkretan način suočiti s tim problemom jer niti jedna druga vlada dosad nije to riješila i regulirala. Napravit ćemo to s ciljem da na taj način zatvorimo ideološke podjele u društvu", kazao je Plenković.

Neke marginalne stranke provociraju i žele destabilizirati ozračje u zemlji

Plenković je ustvrdio da u cijelom tom kontekstu postoje provokatori - oni koji koriste te teme da bi destabilizirali ukupno ozračje u zemlji i unijeli razdor u javnost, pa i naštetili ugledu Hrvatske.

Tu, kazao je, misli na neke marginalne stranke koje su palile "Novosti", novine koje izdaju predstavnici srpske nacionalne manjine.

"Takva ponašanja su neprihvatljiva i im ih osuđujemo. Takvu vrstu ponašanja nećemo ni tolerirati niti dopustiti", poručio je. U tom svjetlu, najavio je da će danas na vladi dati odgovor na interpelaciju koju je podnijelo 28 zastupnika SDP-a.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE