Split će zbog leša Leopolda Mandića dva dana biti blokiran, pogledajte kartu

Foto: Pixsell/Goran Stanzl/Google Street View

U SPLIT u nedjelju dolazi leš katoličkog sveca Leopolda Mandića. Očekuje se da će 30 tisuća hodočasnika htjeti vidjeti truplo pod poliuretanskom maskom, a zbog cijele ceremonije vitalni dijelovi Splita bit će blokirani pola nedjelje i ponedjeljka.

>> U Split stiže mrtvo tijelo Leopolda Mandića, očekuje se 30 tisuća vjernika

"Velika čast za grad"

Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović rekla je kako je ovo poseban trenutak za Split i Splićane.

"Kad u grad dolazi poseban gost, potrebno je napraviti posebnu dobrodošlicu. U Grad Split dolazi netko vrlo poseban, i kao gost i kao prijatelj. Dolazak relikvija svetog Leopolda Mandića nije samo dolazak, već i hodočašće. Ovo je velika čast za grad i njegove stanovnike da imaju iznimnu priliku da se susretnu na jedan poseban način s nekim tko otvara priliku za drugačije promišljanje života. Split će na jedan trenutak biti središte svijeta", konstatirala je Jelena Hrgović.

Pozvala je sugrađane da poštuju prometnu regulaciju i da "na dostojanstven način isprate ovu priču ili se priključe ako žele".

Tijelo Leopolda Mandića stiže oko 18 sati u nedjelju

U organizacijskim i prometnim informacijama piše kako tijelo Leopolda Mandića dolazi u grad oko 18 sati. Prvo će se zaustaviti kraj samostana sestara klarisa kako bi sestre mogle izraziti svoje štovanje. Zatim od Pojišanske ulice kreće procesija koja će s tijelom ući u svetište. Tada će kratko biti zatvorena za sav promet Ulica kralja Zvonimira na potezu od Osječke ulice do Pazara te Pojišanska ulica od Pazara do Osječke.



Blokirani Split

Dok se budu održavale mise i bdjenja nad mrtvim tijelom katoličkog sveca, bit će posebno uređen i reguliran prostor okolnih ulica. Prilaz svetištu kroz Ulicu kralja Zvonimira (od Osječke do Ulice slobode) bit će dopušten samo za hodočasničke autobuse i autobuse gradskog prijevoza.

Pojišanska ulica na istom potezu (od Osječke ulice do Ulice slobode), Viška ulica (od Pojišanske do Gupčeve) te Gupčeva (od Gospinice do Viške ulice), bit će zatvorene za sav promet od nedjelje,  17. rujna u 16.00 sati do ponedjeljka, 18. rujna u 10.00 sati. Odnosno za vrijeme dok leš bude boravio u svetištu.

Kako to izgleda na karti, možete vidjeti ovdje.

Kad tijelo Leopolda Mandića stigne, ulice označene na karti bit će blokirane.



Donja karta prikazuje blokadu ulica u Splitu za vrijeme boravka tijela Leopolda Mandića.



Što je s gradskom lukom?

Osim toga, ostaje problem kako će se dolaziti, pogotovo u ponedjeljak ujutro, u gradsku luku i odlaziti iz nje. Na koordinaciji u Lučkoj upravi se razgovaralo o regulaciji, ali još nije ništa definirano.

Ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović kaže da će vozila s trajekata preusmjeravati prema pothodniku, odnosno pazaru, tako da će se očito morati otvoriti Zagrebačka ulica kraj Đardina kao ulaz i izlaz za gradsku luku.

Pročitajte više