FOTO Fascinantne snimke: Napušteno dalmatinsko selo noću izgleda kao kulisa bajke

Foto: Vinko Pešić

U HRVATSKOJ se nalaze brojna napuštena naselja, a jedno od takvih je i Malo Grablje smješteno na otoku Hvaru u blizini Milne. Njegovu ljepotu približio nam je fotograf Vinko Pešić.

"Malo Grablje kao dio Velog Grablja prvi put spominje se u knjigama 1458. godine. Pretpostavlja se da je u početku Malo Grablje bilo ispasište stoke i sastojalo se od pastirskih stanova. Kasnije se Malo Grablje razvija u zasebno naselje pa se tako 21. rujna 1621. po prvi put u jednom dokumentu spominju oba naselja. Zapisano je da su se toga dana vjenčali Teodor, sin Nikole Raškovića iz Donjeg (Malog) Grablja i kćerka Luke Zaninovića iz Gornjeg (Velog) Grablja. Stanovnici Malog Grablja bavili su se uglavnom stočarstvom. Tijekom 19. stoljeća razvija se poljodjeljstvo, vinogradarstvom i maslinarstvo. Malo Grablje je na vrhuncu gospodarskog razvoja bilo krajem 19. i početkom 20. stoljeća kada se Malograbljani bave uzgojem buhača i destilacijom ružmarina pa je tako selo 1890. imalo 103, a 1910. 178 žitelja. Pojavom filoksere i propadanjem vinograda, kao i u drugim brojnim otočkim naseljima, dolazi do pada broja stanovnika i selidbe u druge prekooceanske krajeve. Nakon Drugog svjetskog rata preostalo stanovništvo bavi se uzgojem lavande i proizvodnjom lavandinog ulja, da bi se u razdoblju od 1957. do 1967. stanovništvo kompletno preselilo u obližnju Milnu i nastavilo baviti turizmom", opisao je za Index.

Posljednjih pedeset godina u Malom Grablju ne živi nitko, tijekom ljetnih mjeseci otvorena je konoba "Stori Komin" koju je vlasnik Berti Tudorović otvorio u rodnoj kući svoga oca. Općina Hvar pokušava uz pomoć europskih fondova obnoviti Malo Grablje i pretvoriti ga u etno-eko selo.

"I danas, nakon stotinjak godina, u malom Grablju nalaze se začuđujuće dobro očuvane kamene kuće, pa tako nalazimo mjesta gdje su bili zadruga, škola, mlin za mljevenje maslina, komunalna kuća koja je bila namijenjena za zborove i zabavu. Mjestom dominira crkva sv. Teodora izgrađena 1882. godine. Do crkve se nalazi glavna seoska gustirna koja i danas služi svrsi", opisao nam je Pešić što je zatekao.

Serijom noćnih fotografija, za vrijeme prošlotjednog punog mjeseca, pokušao je Malom Grablju dati novu dimenziju te ga igrom sjena i svjetla ponovno oživjeti. Mrakom je skrivao detalje koji govore o zapuštenosti, a mjesečevom svjetlošću obasjani kameni zidovi ponovno su pokazali svu ljepotu ovog davno napuštenog mjesta. 

Pročitajte više