Piše: Frane Ćapeta | 13.09.2017. 14:41

Unatoč svemu, SDP zapravo stoji puno bolje nego se čini

Foto: Duško Marušić/ Pixsell

JOŠ od odlaska Zorana Milanovića SDP je u slobodnom padu. Krivo bi bilo zaključiti da se stranka raspada jer je Milanović otišao, što možda sugerira uvodna rečenica. Upravo suprotno, iako je Milanović bio vođa stranke i nitko mu se godinama nije ozbiljnije suprotstavljao do Komadine u posljednjoj godini Milanovićeve vlasti u straci i Aleksandre Kolarić par godina ranije. Kad je otišao, stranku je ostavio u rasulu, a to se najbolje vidi u posljednjih godinu dana.


A taj pad, koji je itekako vidljiv u svakodnevnim unutarstranačkim obračunima među SDP-ovcima, najbolje prikazuju ankete.

Kronika jednog propadanja

Još u listopadu prošle godine, kad je objavljena prva Crodemoskopova anketa nakon izbora, HDZ je imao podršku od 30,6 posto. SDP je bio na 27 posto. HNS, tada još vjerni partner SDP-a, imao je 2,8 posto.

Veća prednost HDZ-a tada se mogla tumačiti činjenicom što su pobijedili na izborima, no SDP je itekako mogao biti zadovoljan drugim mjestom, posebno da su znali kako će se sljedećih mjeseci strmoglaviti.

Mjesec dana kasnije, u istoj anketi HDZ je porastao na 31,5 posto, a SDP pao na 25,3.

U veljači ove godine, da ne nabrajamo sad mjesec po mjesec, HDZ je bio na 34 posto, a SDP na mizernih 22,3 posto. Od listopada su, dakle, pali za pet posto. U ožujku su se još više strmoglavili, tada su imali tek 21,6 posto podrške.

Do lipnja će se SDP popeti na 24,8 posto, a u srpnju će pasti na 23,8 posto.

Da skratimo priču, prije nekoliko dana objavljena je anketa Crodemoskopa za rujan. U njoj HDZ ima 34 posto (bilježi blagi pad), dok je SDP s 22,1 posto iz kolovoza skočio na 23,1 posto ovaj mjesec.

Eto, da zaključimo, SDP je od listopada prošle godine s 27 posto pao na 23,1 posto.

I što je tu dobro?

Jasno, pad sam po sebi je pad i nikako nije dobar. No, treba sagledati cjelokupnu situaciju u SDP-u. Nakon odlaska Milanovića, SDP je ostao obezglavljen. Vrlo brzo je krenula borba za vlast i bratoubilački rat. Otkad je došao na čelo stranke, Bernardić nije imao ni trenutka mira. Oni koji su godinama šutjeli u Milanovićevoj sjeni, sada su počeli iskakati iz paštete i kritizirati svaku odluku novog vodstva.


Bernardić je pak pokazao da je potpuno nedorastao situaciji u kojoj se našao. Možda se može dijelom vaditi na podmetanja iz SDP-a, ali svoju odgovornost ne može sakriti. Bez odlučnosti i stava, Bernardić se naslikavao s kiselim kupusom, tvitao kako je Zagreb lijep po kiši i slično.

Čestitka ekstremnom desničaru Velimiru Bujancu samo je bila dodatni razlog da SDP-ovci još jednom krenu na njega, ovog puta možda još odlučniji da ga se jednom zauvijek riješe.

Da ne dužimo, a bližimo se poanti, povijest SDP-a u posljednjih godinu dana je priča o propasti, rasipanju, svađama, spletkama i potpunoj nesposobnosti da djeluju kao opasna opozicija.

No, svemu tome usprkos, SDP ipak ima solidnih 23 posto podrške. Stranka je to koja je, usprkos svim skandalima, sukobima i sveopćoj nesposobnosti, u godinu dana, kad se sve zbroji i oduzme, pala za samo četiri posto. Ali, osim pada, puno je važnija činjenica da oni i dalje imaju ogromnu bazu simpatizera koji će očito uvijek biti uz SDP. Baš kao što HDZ uvijek ima oko 25 posto zagriženih glasača na koje nikakvi argumenti i afere ne mogu djelovati.

Ima tu problema

Ima tu, doduše, problema. Prvi je taj što je Plenković uništio glavnog SDP-ovog koalicijskog partnera. HNS se raspao i otišao u vladu, a stranka GLAS, koju čine Richembergh, Mrak Taritaš i slični, tek treba naći svoj put. SDP je u tom smislu sam, ali to im nije najveći problem. Najveći problem su im slabo vodstvo, snažna opozicija unutar stranke i nedostatak ikakve vizije.

Zbog toga su posljednji dani u stranci posebno zanimljivi.

"Predsjednik je o tome izvijestio. Reći ću samo da sam ja više na tragu rečenice ili mi ili oni", znakovito je prije nekoliko dana nakon sjednice Kluba zastupnika SDP-a rekao Arsen Bauk. Tema je, jasno, bila Bernardićeva čestitka.

U svakom slučaju, SDP ima prilično snažnu bazu koja se kreće iznad 20 posto glasova po anketama. To je kapital kojeg nisu izgubili, usprkos sveopćem propadanju. A to je ujedno i sasvim solidna baza da se stranka krene oporavljati.

No, prije toga SDP treba riješiti stvari unutar same stranke, pokazati stav, odlučnost i viziju, s Bernardićem ili bez njega na čelu. Međutim, u posljednjih godinu dana ničim nam nisu dali do znanja da su u stanju to napraviti.
 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE