Jesenska shema HRT-a: Nema više "Hrvatske uživo", ali idu dokumentarci o hrvatskim premijerima

Foto: HRT/Pixsell/Matija Habljak

HRVATSKA radiotelevizija večeras je predstavila svoju jesensku shemu, koja počinje od ponedjeljka 18. rujna. Na predstavljanju su predstavnici javne televizije na čelu s vršiteljem dužnosti glavnog urednika, Brunom Kovačevićem, uporno naglašavali kako "HRT nije samo politika".

>> HDZ-ovac likuje nad ukidanjem Hrvatske uživo: "Maja Sever mrzi sve hrvatsko"


>> Što je zajedničko Njonji, Bozaniću, Kolindi i HRT-u? Žele da začepite


>> BURNE REAKCIJE NA UKIDANJE "HRVATSKE UŽIVO" Maju Sever podržao i odvjetnik Ante Gotovine

Prema Kovačevićevim riječima, HRT ove jeseni pokreće čak deset novih emisija na svojim četirima programima, a najavio je i dosad najveći broj premijernih prikazivanja hrvatskih televizijskih serija i filmova te različitih dokumentarnih i informativnih sadržaja.

Kovačević najavio promjene i u središnjem Dnevniku


"Čak 85 posto programskoga sadržaja u udarnome terminu bit će isključivo domaće proizvodnje", rekao je Bruno Kovačević dodavši i kako će u novoj sezoni biti i mnogo više sadržaja za djecu, mlade te tinejdžere. Brojnim javnim sadržajima HRT će nastojati dodatno ojačati ulogu javnog medijskog servisa, poručio je.

Kovačević je najavio i  novosti i u informativnome programu, posebno na Četvrtome programu Hrvatske televizije, koji će emitirati vijesti svakih pola sata, a najavio je i promjene u središnjem Dnevniku HRT-a.

"Ova je programska shema pripremljena s dosad najmanjim proračunom", rekao je Kovačević pa dodao i kako je nastala "višemjesečnim prikupljanjem povratnih informacija te pokretanjem svih unutrašnjih potencijala HRT-a u smjeru boljega programa".

Umjesto "Hrvatske uživo" - emisija o svemu i svačemu


Kao što smo već objavili, u jesenskoj shemi HRT-a ukinuta je popularna i gledana emisija "Hrvatska uživo", a u terminu te emisije bit će emitiran mozaična emisija pod nazivom "Kod nas doma", koju će voditi Barbara Kolar i Iva Šulentić.

Dotična emisija sastojat će se, kao što smo već pisali, od "malo gastronomije, malo mode, dizajna i moderne psihologije".

Emitirat će dokumentarnu seriju o predsjednicima hrvatskih vlada

S HRT-a su se pohvalili kako će srijedom na HTV1 emitirati "vrhunske političke dokumentarce", a na HTV2 emitirat će emisiju "Oči u oči", koju će voditi Petar Vlahov. Pohvalili su se i da će ponedjeljkom u udarnom terminu u 21h na HTV1 emitirati dokumentarnu seriju o hrvatskim predsjednicima vlada nazvanu "Hrvatski premijeri osobno". Umjesto emisije "Moj HRT" petkom prije središnjeg Dnevnika emitirat će se emisija za mlade pod nazivom "Daj pet(ak)".

U novoj, jesenskoj shemi HRT-a ukinut je i ekstremistički trash show Tihomira Dujmovića, koji se, prigodno, nije ni pojavio na predstavljanju.

No, predstavljanje jesenske sheme ipak nije moglo proći bez političara, pa su se tako na HRT-u pojavili ministrica Marija Pejčinović Burić, bivša premijerka Jadranka Kosor, SDP-ovac Joško Klisović i još dva bivša HDZ-ova premijera - Zlatko Mateša i Franjo Gregurić.

Poručili su i kako će emisije Informativnog programa "dobiti nove voditelje iz mlađe generacije iskusnih reportera i izvjestitelja, a svi će se programski sadržaji od ove sezone emitirati uvijek u isto vrijeme i na istome programu".

Žele zaboraviti najveću korupcijsku aferu


Podsjetimo, jesenska shema osmišljena je u sjeni  najveće korupcijske afere na HRT-u.

Provedba nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016., a koja ima 122 stranice bez dokumentacije koja je u prilogu, otkrila je niz nepravilnosti u poslovanju HTV-a za vrijeme mandata privremenih upravitelja, Siniše Kovačića i Blage Markote.

Dokument koji je Nadzorni odbor HRT-a predao zastupnicima u Saboru otkrio je kako su se ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv te potpuno netransparentno. Među njima je i onaj bivšeg savjetnika za medije HDZ-a, Miljenka Manjkasa.

Nadzor je otkrio i 25 izvansudskih nagodbi koje su se sklapale bez da je prethodno u tim predmetima održana ili dovršena glavna rasprava te da u većini slučajeva nisu pribavljena odgovarajuća pravna mišljenja. Jedna od nagodbi bila je i ona za Stipića teška 85 tisuća kuna, za "diskriminaciju po političkoj osnovi".

Sustavno uništavanje, a ne izolirani incidenti

Neke od nagodbi Kovačić je potpisao posljednjeg dana svog mandata i to bez znanja Nadzornog odbora, a čini se i pravne službe HRT-a. Otkriven je i sporni ugovor s Antunom Vrdoljakom te su napokon razjašnjene sve nedoumice oko sporne nabave serije "Grička vještica".

Izvješće je pokazalo da se prošle godine sustavno radilo ne samo na štetu javne televizije, nego i pretplatnika. HDZ je napravio sve da Izvješće degradira, pa su tako ekspresno prije ljetne saborske stanke u žurnom postupku smijenjeni članovi Nadzornog odbora koji su i ukazali na nepravilnosti u radu HRT-a.

Vrh Prisavlja previše se ne uznemirava ni oko Izvješća koji duboko kompromitira HRT, ni oko političke odluke da se smijeni Nadzorni odbor.

Pročitajte više