Piše: P.S. | 12.09.2017. 17:55

KAOS U KARIPSKOM RAJU Razbojnici pljačkaju, stanovnici gladuju, a turisti bježe

Foto: Getty Images

TISUĆE stanovnika malenog karipskog otoka Sveti Martin pokušavaju ponovo uspostaviti normalan život koji su imali prije nego što je uragan Irma poharao njihove domove, a brojni turisti samo se žele vratiti kući.

Otok na kojem živi samo 77 tisuća stanovnika podijeljen je na dva dijela, od kojih jedan pripada Francuskoj, a drugi Nizozemskoj. Nakon što ga je prošlog tjedna, uz mnoge druge karipske otoke, opustošio najveći uragan ikad zabilježen, nebrojeni stanovnici Svetog Martina ostali su bez svojih domova, bez osnovnih usluga, čak i bez hrane i vode. 

"Uništenje biblijskih razmjera, gore nego u filmovima"

"Nema hrane, nema vode", kazala je 70-godišnja Germania Perez za Associated Press. Dominga Tejera radi kao domarka u lokalnoj bolnici, a nakon devetosatne smjene vratila se u svoj dom s kojeg je otrgnut krov. "Tužno je kad se vratite doma. Pokušavate ostati snažni dok ste u javnosti, ali u kući se slomite", kaže Tejera.

"Trebamo hranu i vodu. To nije 'možda', to je sigurno", slaže se 53-godišnji vozač turističkih autobusa Philip King. "Moj posao je sada gotov. Propao je za duže vrijeme", dodao je. 51-godišnji Raju Budhrani opisao je katastrofalne posljedice Irme: "Uništenje je biblijskih razmjera. Nije kao što vidite u filmovima. Zapravo je gore od toga."

Pomoć je već počela pristizati na otok od nizozemske i francuske vlade te drugih država i humanitarnih organizacija. Francuski ratni brod s novim zalihama pomoći trebao bi uploviti danas na Sveti Martin, a otok je posjetio i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Turisti čekaju let kući

Za to vrijeme stotine turista još uvijek pokušavaju odletjeti s otoka. Deseci čekaju pred zračnom lukom princeza Juliana koja je također pogođena uraganom - samo pet slova imena ostala su na pročelju zgrade.

Netko od turista je ostavio psa, jorkširskog terijera koji je dobio ime Oliver, nakon što je putnicima rečeno da ne mogu povesti svoje ljubimce na avion. Psa je vlasnik privezao policijskom trakom, ali ga je jedan lokalni stanovnik ipak odveo kući. 

Dok turisti odlaze, neki stanovnici našli su privremeni smještaj u ispražnjenim hotelima. Ali Delaney Kertzious, 44-godišnja lučka časnica za sigurnost, mora napustiti hotelsku sobu u kojoj je boravila sa svojom 17-godišnjom kćeri i pronaći drugi smještaj. Doma se ne može vratiti jer doslovno nema krova nad glavom. "Pokušat ću što god mogu, ali nemamo gdje provesti noć", kazala je i dodala da su domovi njene obitelji i prijatelja već prepuni. 

Pljačkaši tumaraju ulicama

48-godišnja Yovanny Roque upozorila je na drugi ozbiljni problem s kojim su sad suočeni: "Ne možemo spavati u miru zbog lopova." Pljačkaši i banditi tumaraju noću opustošenim ulicama, na kojima su još uvijek brojni prevrnuti automobili.  

Prema dosadašnjim podacima, ukupno 35 ljudi je poginulo diljem Kariba od uragana Irme, od čega 10 na Kubi. Kubanski predsjednik Raul Castro u svom obraćanju javnosti nije spomenuo te smrtne slučajeve, ali je opisao štetu koju su pretrpjele "kuće, električna mreža i poljoprivreda." Spomenuo je i devastaciju desetaka stranih "all-inclusive" ljetovališta na sjevernoj obali. Zračna luka Jardines del Rey na sjeveru Kube također je uništena. 

Britanska vlada se našla na udaru kritika zbog navodne spore reakcije nakon uništenja njihova teritorija: Djevičanskih Otoka, Anguilla, Otoka Turks i Otoka Caicos. Britanski ministar vanjskih poslova opravdavao je svoju vladu, opisao je Irmu kao "katastrofu bez presedana" i obećao da će povećati izdatke za pomoć. Također je naglasio kako je njegova zemlja poslala ratni brod s 500 vojnika prema ovim otocima.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE