Kolinda ide u Mađarsku: Tražit će objašnjenje blokade pristupa OECD-u

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović boravit će sutra u radnom posjetu Mađarskoj, svega nekoliko dana nakon što je službena Budimpešta zajedno sa Slovenijom zaustavila hrvatsku želju da se priključi Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Slovenija je blokirala hrvatski pristup OECD-u zbog toga što Hrvatska ne želi prihvatiti kontaminiranu arbitražnu odluku o granici, a Mađarska zbog "stanja MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog postupanja prema predsjedniku uprave MOL-a, Zsoltu Hernadiju".

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojemu se zbog toga sudi, podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela INA-e.

"Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo", kazala je Grabar-Kitarović u nedjelju u intervjuu za N1.

Rješavanje problema

"Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi, a to su INA i MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga'', dodala je.

OECD ima trenutačno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta, a Hrvatska je o svojoj namjeri da se pridruži toj organizaciji uputila pismo početkom godine.

Osim razgovora s Aderom i Orbanom, predsjednica će posjetiti i Dunavsku komisiju koja se smatra jednom od najstarijih međuvladinih međunarodnih organizacija na svijetu. Na čelu Dunavske komisije kao njezin predsjednik trenutno je veleposlanik Gordan Grlić-Radman, a glavni direktor njezina Tajništva je kapetan Petar Margić.

Na Korvinovu sveučilištu hrvatska će predsjednica primiti počasni doktorat te predavati na temu "Snažnija Srednja Europa zalog je snažnije Europske unije i transatlantske zajednice: Hrvatski doprinos našoj koheziji i otpornosti".

Pročitajte više