Bozanić se obratio "malim ljudima": Udaljite od sebe duh optuživanja i osuđivanja

Foto: FaH

ZAVJETNO hodočašće vjernika grada Zagreba, 286. po redu i hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije okupilo je u nedjelju u bistričkom Svetištu više od 10 tisuća ljudi, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zbog rehabilitacije nije bio u Bistrici, no njegovu homiliju (propovjed) vjernicima je pročitao pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski,  Kardinal je hodočasnike potaknuo da od sebe udalje "duha optuživanja i osuđivanja", te poručio da je odgovornost u onima koje se naziva "malim ljudima".

Kardinal je naglasio kako je danas Hrvatskoj potrebna naša vjernička ljubav "kojoj je stalo, koja uzima k srcu ono što je važno da ne živimo u nemiru i napetostima".

"Ne smijemo šutjeti pred onima koji Crkvi ni Hrvatskoj ne pristupaju s ljubavlju nego neprestano optužuju"


"Uistinu se moramo pitati: Za što smo se danas spremni založiti, ugraditi sebe? Gdje je naše oduševljenje, dok gledamo kako se olako izvrće istina o čovjeku, o hrvatskoj prošlosti; kako se žrtva ljudi koji su sebe dali za Domovinu pretvara u jeftinu robu za političku trgovinu. Kao vjernici ne možemo šutjeti, ako vidimo da se najveća dragocjenost našega naroda rastače i time dovodi u pitanje opstanak i smisao ljubavi. Kao vjernici ne smijemo šutjeti pred onima koji ni čovjeku, ni Crkvi ni Hrvatskoj ne pristupaju s ljubavlju, nego neprestano optužuju, sijući sjeme uništenja lijepoga, istinitoga i dobroga. Nije najgore, ako se pogriješi. Najgore je, ako nema srca, volje, ako se ne osjeća ljubav i izgaranje za ono što nam je povjereno. Tada se gazi smisao i na kraju dolazi do praznine", upozorio je Kardinal.

Hodočasnike je potaknuo "da udalje od sebe duha optuživanja i osuđivanja koji truje gorčinom, pokušava sve predstaviti pokvarenim i besmislenim, da bi nam oduzeo volju u zalaganju za dobro", te poručio kako nas Bog poziva na odgovornost u našem životu, u obitelji, u Crkvi, na radnim mjestima, u Domovini.

"Ključ je u onima koje se naziva malim ljudima"


"Često mislimo da je odgovornost prepuštena drugima, nekim dužnostima i službama. Ne, ključ je zapravo u onima koje se naziva „malim ljudima“. Ako se mi vjernici ne dopustimo uvući u trgovanje istinom, ljepotom i dobrom; ako nismo dio pokvarenih i sebičnih planova; ako iz ljubavi prema obitelji, Crkvi i Domovini sebe ugrađujemo u dobro i odbijamo savezništvo sa zlom, tada lanci zla gube snagu", zaključio je Kardinal svoju homiliju, moleći za zagovor Majke Božje Bistričke, svetog Josipa, svetog Marka Križevčanina i blaženog Alojzija Stepinca, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Središnje euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u zajedništvu s biskupom Gorskim, rektorom Svetišta Domagojem Matoševićem te s oko 60 svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte više