Piše: Hina. Me.M. | 09.09.2017. 13:22

Mađari blokirali Hrvatsku, naši ministri su "iznenađeni"

Foto:FaH

MINISTRICA gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izrazila je u subotu nadu da će se problem s mađarskom blokadom ulaska Hrvatske u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) riješiti u bilateralnim razgovorima s Budimpeštom, naglasivši kako mađarske argumente povlačenju potpore ipak smatra "neobičnima".

Neobični Mađari

Mađarska je u petak objavila da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog stanja s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj i hrvatskog odnosa prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju.

"To je odluka mađarske države i ne mogu tu puno komentirati. Ono što sigurno mogu reći jest da je neobično i da smo iznenađeni povezivanjem ovakvih dviju stvari. Držimo da to nije uobičajen način, međutim uvjerena sam da ćemo problem riješiti u bilateralnim odnosima s Mađarskom", kazala je potpredsjednica vlade Dalić prilikom obilaska događanja pod nazivom "Sve na jednom mjestu" na zagrebačkom Cvjetnom trgu, u organizaciji Ministrstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Hrvatskoj cilj postati članica OECD

Na pitanje kako će se taj problem riješiti, s obzirom da je cilj Hrvatske ući u tu organizaciju, kazala je kako je to u ovom trenutku prerano komentirati, ali je rekla kako postoje uobičajeni kanali komunikacije između dviju država.

"Ono što je naš cilj i što uvijek ističemo je razvijati dobrosusjedske odnose sa svim našim susjedima, uključujući i Mađarsku, probleme koje postoje rješavati u za to predviđenim procedurama, postupcima i stoga očekujem da će se i ovaj problem na taj način rješavati", kazala je Dalić.

Dalić je rekla kako Hrvatska ima cilj postati članica OECD-a, organizacije koja ima  35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog  proširenja.

Nema sukoba s Hrvatskom

"OECD vidimo kao organizaciju kroz koju možemo još snažnije promicati naše gospodarske interese i koristiti mnoga znanja koja OECD svojim članicama pruža. Mi ćemo stoga u ostvarivanju ovog našeg cilja ustrajati", istaknula je Dalić.

Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević rekao je kako uskraćivanje potpore Mađarske, a prije nekoliko dana i Slovenije, nije nikakav sukob s Hrvatskom.

"To nije po nama nikakav konflikt, to su stvari koje se redovno događaju među zemljama članicama i mi potičemo dijalog među njima", rekao je, dodajući kako vjeruje da će se u međusobnom dijalogu tijekom redovitih susreta dužnosnika, bilo u Bruxellesu ili drugdje u EU, "između Hrvatske i predstavnika tih vlada pronaći rješenja", kazao je.

Slovenija je prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u zbog njezina odbijanja da provede arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE