Karamarko, 2015.: Kakav zakon, to su branitelji; Kuščević, 2017.: Ne daj bože da policija krene na branitelje

Foto: Hina

NAKON odlaska Karamarka i dolaska Plenkovića HDZ je dobio novo, umiveno lice. Doduše, riječ je samo o fasadi, iznutra je HDZ uvelike ostao isti. Iako je Andrej Plenković s izbornih lista, a time i iz sabora makao neke zvijezde HDZ-ovog desnog krila, oni najvažniji su ostali. Dapače, preko svoje liste Plenkovićev HDZ je u političku orbitu lansirao i Brunu Esih.

Kažemo, dakle, da se HDZ nije puno promijenio, koliko god oni pokušavali to prikriti. Postoji jedna konstanta koja je ostala potpuno ista, a to je HDZ-ov panični strah da se barem malo, u tragovima, suprotstavi skupini ljudi koji se 2017. godine još uvijek nazivaju braniteljima, a činjenicu da su prije 25 godina sudjelovali u ratu i danas obilato koriste.

Plenković je tako jučer, ma što god on govorio, kapitulirao pred notornim Markom Skejom, bivšim HOS-ovcem koji nikada nije skrivao simpatije prema fašističkim režimima. Iz straha od dijela bivših branitelja, ali i desnog krila stranke, Plenković nije imao snage niti odlučnosti zabraniti ustaški pozdrav Za dom spremni na grbu HOS-a.

A da HDZ ima veliki problem da se barem načelno suprotstavi relativno maloj skupini bivših branitelja, najbolje pokazuju dvije izjave, jedna Karamarkova iz 2015. godine i jedna Kuščevićeva od danas.

"Koji zakon? Pa to su branitelji", rekao je Tomislav Karamarko krajem svibnja 2015. godine kada su šatoraši iz Savske žestoko prosvjedovali na Trgu svetog Marka, a sve je izgledalo kao da će svakog časa izbiti veliki neredi.

Nešto slično danas je rekao i Lovre Kuščević.

"Drago mi je da se nije dogodio onaj scenarij koji su mnogi iščekivali i za koji su mnogi navijali, a to je, ne daj bože da hrvatska policija ide na hrvatskog branitelja", izjavio je Kušćević u Solinu uoči procesije i misnog slavlja kojim se obilježava blagdan Male gospe, zaštitnice grada Solina.

Naravno, Kuščević ne navodi tko su ti "mnogi" koji su očekivali da policija krene na bivše branitelje. Vjerojatno zato što to nitko nije priželjkivao, barem nitko relevantan.

Ali Kuščević jasno daje do znanja da su bivši branitelji iznad zakona i da je teško zamisliti da policija u nekoj situaciji odluči provesti zakon.

U nešto više u dvije godine, eto, HDZ se praktički nije maknuo s mrtve točke. Tada su im, doduše, šatoraši trebali da se domognu vlasti. No, danas su na vlasti i jasno je da Plenković i njegov HDZ nisu u stanju pokazati barem mrvu otpora prema ispolitiziranom dijelu bivših branitelja.
 

Pročitajte više