Brojne žene to rade redovito, a ne znaju da povećava rizik od raka jajnika

Foto: Instagram

ISPIRANJE vagine može povećati rizik od zaraze humanim papiloma virusom (HPV-om), utvrdila je nova studija. Metoda koju koriste brojne žene kako bi se riješile neugodnih mirisa može uzrokovati posljedice koje dugoročno mogu biti veoma opasne.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu proučavali su povezanost između ispiranja vagine i HPV-a kod 1271 žene u dobi između 20 i 49 godina. Žene koje su ispirale svoju vaginu imaju dvostruko veći rizik da će oboljeti od raka jajnika, pokazalo je istraživanje. Studija objavljena u Journal of Infectious Diseases, pokazala je da ispiranje vagine povećava rizik zaraze s većim brojem virusnih sojeva, i to za 26 posto.

Još je više zabrinjavajuće to što ispiranje vagine povećava rizik od infekcije sojevima HPV-a koji uzrokuju rak, i to za 40 posto. Također, udvostručuje se rizik od obolijevanja od raka jajnika. Liječnici upozoravaju žene da izbjegavaju ispiranje vagine jer može poremetiti bakterijsku floru vagine, zbog čega je ona podložnija upalama i infekcijama.

"Vagina sadrži više bakterija od bilo kojeg dijela tijela, no bakterije su tamo s razlogom. Ne znam u kojim bi okolnostima ispiranje vagine bilo korisno, jer sve što ono čini jest ispiranje svega u vagini, uključujući i dobre bakterije", rekao je profesor Ronnie Lambert. 

Pročitajte više