PROVJERILI SMO Zašto se na FER-u uči biblijska teologija?

FOTO: Facebook, FER

NA DRUŠTVENIM mrežama, uglavnom u akademskim krugovima, posljednjih dana povela se polemika o činjenici da na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) postoji kolegij Biblijska teologija 1 i 2.

Predmet se na tom, za hrvatske standarde elitnom fakultetu, predaje već 20-ak godina, a prvi mu je nositelj bio prof. dr. sc. Adalbert Rebić, teolog i ministar bez portfelja u HDZ-ovoj vladi.

Neki sudionici u raspravama, očekivano, zauzeli su pozitivne stavove, a drugi kritične.

Bolje nego vjeronauk u školama

Prvi, među kojima i neki bivši FER-ovci, pa i ateisti i agnostici, izrazili su uvjerenje da je mnogo veći problem kad se vjeronauk kao ''izborni'' predmet predaje u osnovnim školama djeci koja još ne znaju kritički razmišljati, nego kad se predaje budućim inženjerima starijima od 20 godina kao istinski izborni predmet.

„U prvom slučaju to je indoktrinacija, u drugom se može shvatiti kao opća kultura“, smatra završeni FER-ovac Jurica Mikulić.

Na Twitteru su se javili i studenti koji kažu da su mnogi kolegij upisivali jer se moglo lako prepisivati i dobiti peticu.

Profesor Niko Bilić u intervjuu za Srednju.hr rekao je 2014. da je kolegij bio jako popularan te da su morali povisiti standarde jer su imali ''gomile petica''. Nakon dizanja letvice, s ciljem da broj odličnih ocjena ne bude u neskladu s onima iz drugih kolegija, prosječna je, prema Biliću, postala četvorka.


Neki od pristaša smatraju da su društveni predmeti na FER-u dobrodošli jer, kako jedan sudionik piše, FER-ovci često imaju mindset da im treba isključivo matematika i programiranje, pa su im društveni kolegiji jedina šansa da se dotaknu nekih drugih područja.

Zašto nema etike robotike?


No kritičari ističu da je ključan problem u činjenici da je biblijska teologija jedan od rijetkih društveno-humanističkih predmeta koji se nude - studenti mogu birati između područja psihologije, prava, ekonomije, hrvatskog jezika, povijesti i biblijske teologije. Drugim riječima, ona nije jedan od stotinu mogućih, a FER-u bi itekako dobro došli neki prikladniji kolegiji koji bi adresirali filozofska, odnosno etička pitanja koja su danas najaktualnija i najprimjenjivija upravo u razvoju robotike i umjetne inteligencije.

Ovo posljednje ključna je primjedba filozofa dr. sc. Pavela Gregorića s Hrvatskih studija koji načelno nema ništa protiv humanističkih predmeta na fakultetima iz STEM područja, naprotiv.

"Smatram da je izvrsno što FER svojim studentima nudi kolegije iz humanističkih i društvenih znanosti. To je na tragu već prokušane prakse boljih sveučilišta u SAD-u: studenti prirodnih znanosti moraju odslušati određeni broj izbornih kolegija iz humanističkih ili društvenih znanosti, i obratno, humanisti i društvenjaci moraju odslušati određeni broj kolegija iz prirodnih znanosti“, kaže Gregorić, ali s velikim ALI.

"Međutim, imam tri prigovora u vezi s činjenicom da FER studentima diplomskog studija nudi izborni kolegij 'Biblijska teologija'. Prvo, to je jedan od svega nekoliko izbornih društveno-humanističkih kolegija koji su u ponudi. Zašto baš taj kolegij, a ne nešto zanimljivije, primjenjivije i bliskije računarstvu, npr. 'Etika robotike i umjetne inteligencije', 'Sociologija znanosti i tehnologije', 'Povijest ideja', 'Heuristike i kritičko mišljenje' i sl.? Ima toliko dobrih kolegija u ponudi na Sveučilištu u Zagrebu, a FER je odabrao baš 'Biblijsku teologiju' i toga se drži već 20 godina. Drugo, kako to da je jedini izborni kolegij koji ima dvije razine (1 i 2) baš 'Biblijska teologija'? Zar ne bi bilo bolje uz jedan kolegij iz biblijske teologije studentima ponuditi neki drugi, malo prikladniji izborni kolegij? Ovako se čini kao da FER njeguje neku tajnu vezu s klerikalnim fakultetima na Sveučilištu. Treće, ako se pogleda sinopsis kolegija 'Biblijska teologija', u njemu se nalaze neki upravo nevjerojatni ishodi učenja. Na primjer, u sinopsisu stoji da će studenti koji odslušaju ovaj kolegij moći 'donositi zaključke s obzirom na suvremeni svijet' ili 'primijeniti biblijske vidike u osobnoj duhovnosti, društvenoj i poslovnoj etici'. Nadam se da ti 'biblijski vidici' ne uključuju genocid, kamenovanje, spaljivanje i slične starozavjetne prakse. Kako bilo, pretpostavljam da se studenti FER-a dobro zabavljaju na prvom satu nastave iz 'Biblijske teologije 2' kad se obrađuje tema 'Evolucija na početku Biblije' ili na četrnaestom satu kad se obrađuje tema 'Biblijskog menadžmenta'“, kaže Gregorić.

Dekan: Nitko nema primjedbe na taj predmet

S molbom da komentira polemiku na društvenim mrežama i odgovori na neka adresirana pitanja, obratili smo se i dekanu FER-a dr. sc. Mislavu Grgiću.

Među ostalim, pitali smo ga kakve veze ima taj kolegij s onime što se studira na FER-u te postoje li na FER-u neki drugi kolegiji s duhovnom, odnosno humanističkom tematikom, kao što bi primjerice bila povijest umjetnosti, etika ili filozofija znanosti koja bi bila primjerenija takvom fakultetu. Također smo pokušali doznati što dekan misli o često viđenoj primjedbi da su studiji znanosti i religije u srazu jer prvi uče skepticizmu, provjeravanju svega znanstvenom metodom i sl., dok drugi uče nepromjenjivu apsolutnu istinu i dogmu.

Nažalost, dobili smo vrlo kratak odgovor u kojem nam je objasnio samo zašto ne smatra potrebnim komentirati predmet koji je uveden 1996. godine, koji se već 21 godinu predaje u kategoriji ''humanistički ili društveni predmeti''.

"Svi studijski programi FER-a višestruko su provjeravani i (re)akreditirani tijekom navedenog razdoblja, pri čemu su provedene i domaće, ali i međunarodne (re)akreditacije, bez i jedne jedine primjedbe na sadržaj toga predmeta“, poručio je Grgić.

Pročitajte više