Indija povlači vojsku s himalajske visoravni, Kina zadovoljna

Foto: FAH

INDIJA je objavila "povlačenje" postrojbi na strateškoj planinskoj visoravni smještenoj u području Butana, poprištu sukoba s kineskom vojskom od polovice lipnja.

Nakon diplomatskih pregovora između New Delhija i Pekinga, "brzo povlačenje" postrojbi s Doklama "dogovoreno je i trenutno u tijeku", priopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Tijekom tih rasprava, mogli smo izraziti naša stajališta i prenijeti zabrinutost i naše interese", piše u tekstu.

Himalajska visoravan

Smješten na zapadnoj padini Butana a istočno od indijske države Sikkim, himalajska visoravan Doklam, zvana Donglang u Kini, jamči povezanost između indijskog, kineskog i butanskog teritorija.

Tri naroda su od polovice lipnja u sukobu oko gradnje ceste koju je kineska vojska poduzela na toj visini.

Kina tvrdi da se gradnja odvija na njezinom teritoriju, što osporavaju Indija i Butan.

Indija, koja djeluje kao pokrovitelj malog himalajskog kraljevstva na međunarodnoj sceni, poslala je vojnike da tvore ljudsku branu na gradilištu koje je po njoj otvoreno na butanskom teritoriju.

Kina zadovoljna

No, za Kinu su se raspoređeni indijski vojnici nalazili na njezinu tlu i ona je oštro pozvala na njihovo povlačenje.

Kina je u ponedjeljak izrazila "zadovoljstvo" što je Indija pristala povući svoje postrojbe iz pogranične zone s Butanom, čime je okončan dvomjesečni sukob između kineske i indijske vojske.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying potvrdila je da su se indijski vojnici povukli iz te zone Himalaje te da "kineske postrojbe nastavljaju ophodnju s kineske strane granice".

Pročitajte više