HNS: Obrazovna reforma mora krenuti sljedeće školske godine

Foto: Hina

"HNS daje punu podršku ministrici znanosti i obrazovanja, Blaženki Divjak, i traži da pilot faza kurikularne reforme, bez odgode, krene sa sljedećom školskom godinom", zaključak je Predsjedništva stranke koje se danas sastalo u Varaždinu.

„Donijeli smo odluku da moramo od iduće školske godine 2018./2019. početi s pilotom kurikularne reforme. Tu dajemo potpunu podršku Blaženki Divjak, ministrici znanosti i obrazovanja, da je provede“, izjavio je v.d. predsjednika HNS-a, Predrag Štromar, nakon Predsjedništva stranke.

Kurikularna reforma kreće sljedeće školske godine

Štromar je dodao da je prema svim analizama znanje naše djece u odnosu na zapadnoeuropsku ispod prosjeka i da im je umjesto učenja napamet potrebna kreativnost.

Zaključak Predsjedništva HNS-a je da će kao dio vlade Republike Hrvatske kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja poduzeti sve korake kako bi se hrvatskom saboru pravovremeno uputili svi potrebni dokumenti, s ciljem da se poduzmu sve raspoložive radnje kako bi pilot faza projekta kurikularne reforme počela s primjenom školske godine 2018./2019.

Izbori u HNS-u

Predsjedništvo HNS-a raspravljalo je i o redovitim izborima u svojim podružnicama.

„Dogovorili smo se da ćemo nakon toga napraviti Sabor stranke gdje ćemo birati novo vodstvo“, rekao je Štromar.

Na skup HNS-ovaca pozvan je i bivši predsjednik Ivan Vrdoljak, no niti on, niti v.d. predsjednika nisu željeli reći hoće li se kandidirati za čelnog čovjeka stranke.


„Došli smo na Špancirfest u Varaždin. Sunce, dragi prijatelji, zabava. Nemojmo ljude opterećivati s teškim političkim temama u vrijeme kad to ne treba raditi“, rekao je Vrdoljak, a Štromar je kazao da je prerano o tome govoriti.

„Središnji odbor donosi odluku o Saboru stranke i onda počinje teći kandidacijski rok i to neće biti prije 11. mjeseca. Imamo dovoljno vremena“, kazao je Štromar.

Suradnja s HDZ-om

Zamoljen da komentira dosadašnju dvomjesečnu suradnju s HDZ-om, Štromar je rekao da je  dobra.

„Izuzetno puno komuniciramo, izuzetno puno problema ima. Dosta smo ih riješili, donijeli smo dosta zakonskih akata, odluka na samoj vladi. Rad je intenzivan, ali još uvijek je premalo vremena prošlo da se utvrdi kako će to dalje ići“, riječi su v.d. predsjednika HNS-a.

Nakon sjednice, članovi Predsjedništva HNS-a obišli su varaždinski Špancirfest.

Pročitajte više