ŠIRE TEORIJE ZAVJERE Desničari koriste požare za huškanje na Srbe

Foto: FaH/Novosti

POŽARI koji bukte Dalmacijom izazvali su potpuno pomračenje uma u desničarskim medijima u Hrvatskoj, koji već danima šire najluđe teorije zavjere i nacionalnu netrpeljivost. Čak više nego inače.

Njihova vjerna publika sve te prilično banalne, a ponekad i uvredljivo glupe manipulacije i laži bez ikakvog kritičkog odmaka prihvaća kao relevantne i provjerene informacije te je ekstremno desni dio društva trenutno uvjeren kako su hrvatski Srbi uz pokroviteljstvo Beograda pokrenuli masovni i organizirani teroristički napad te da se protiv Hrvatske vodi, kako pišu, specijalni rat.

Za požare se optužuju Milorad Pupovac i Andrej Plenković koji ga podržava, sumnjiva je i Istra jer u njoj nema požara, policija i mediji pak zajedno skrivaju razmjere navodne srpske terorističke aktivnosti od građana Hrvatske, a i na HTV-u je u folklornoj emisiji “Lijepom našom” nastupio srpski folk-pjevač Miroslav Ilić, što je - naravno - dokaz da se provodi Memorandum 2 SANU-a. Teško je obuhvatiti sve gluposti koje se proteklih dana plasiraju u domaćim desničarskim medijima, pa izdvajamo samo nekoliko reprezentativnih za antisrpsku paranoju koja u njima caruje.

Naslovnica Novosti navodno "potiče podmetanje novih požara"

Portal Narod.hr, koji je pokrenula udruga U ime obitelji Željke Markić, objavio je tako članak u kojem se tumači da naslovnica tjednika Novosti od prije nekoliko tjedana predstavlja “naslađivanje i veselje zbog nezapamćenih požara koji su već uništili brojne kuće, površine i gospodarstva ovoga ljeta”, a “možda i na poticanje podmetanja novih požara”. Riječ je naslovnici broja koji je objavljen uoči obljetnice Oluje, na kojoj stoji naslov “Lijepa naša lijepo gori”, a ispod njega podnaslov “Donosimo fotografije i izvještaj s opožarenih područja iz kolovoza 1995.”

Iako je jasno da se naslovnica Novosti odnosi na zločine nakon Oluje, nju se par tjedana nakon objave proglašava poticajem za piromane, u čemu je ključnu ulogu odigrao stanoviti Roko Antić (HDZ), zamjenik načelnika općine Kistanje. On je prvo na svom Facebook profilu objavio tu naslovnicu Novosti uz objašnjenje da je ona inspiracija Srbima za postavljanje požara, a onda je dao i izjave nizu desničarskih medija u kojima je nastavio svoju histeričnu hajku, čak ustvrdivši da je “cilj Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a da destabiliziraju situaciju u Hrvatskoj. Paraliziraju čitav državni sustav. Došli smo do toga da o njihovim glasovima ovisi hrvatska vlada. Član sam vladajuće stranke, ali me to ne zanima, iznosim svoje stavove bez zadrške, isključujem bilo kakvu mržnju prema bilo kome drugome. To je jasno smišljena politika koja je dio specijalnog rata protiv Hrvatske.”

Spomenuta naslovnica Novosti u isti je kontekst stavljena i na nizu drugih desnih portala, između ostaloga i na portalu Direktno.hr, čija je glavna urednica Marja Čolak, bivša glasnogovornica Zlatka Hasanbegovića dok je par mjeseci bio ministar kulture. Na Direktno su ipak više prostora posvetili činjenici da se na Danima srpske kulture u Puli, koji su se održavali u Domu hrvatskih branitelja, plesalo užičko kolo, što je prezentirano kao ogroman skandal i kasnije protumačeno kao još jedan pokazatelj “specijalnog rata” koji se vodi protiv Hrvatske.

Užičko kolo u Puli kao dio specijalnog rata protiv Hrvatske


Činjenica da je jedno folklorno društvo iz Srbije na kulturnoj manifestaciji u Puli zaplesalo užičko kolo uskoro je u desnim medijima potaknulo sumnje u vezi toga što u Istri ovog ljeta nema požara kao u Dalmaciji. Zaključak do kojeg su u svojim naklapanjima došli je da je Istra u suštini jugoslavenski, a ne hrvatski prostor te stoga nepostojeći srpski teroristi tamo nemaju potrebe postavljati požare.

Taj je rukavac šovinističke mržnje i paranoje doživio svoj vrhunac u polusatiričnom tekstu Nenada Piskača na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća, koji je zaključio da je Istra dio “jedinstvenog jugoslavenskog kulturnog prostora (JJKP)” te da zato u njoj nema požara. “Ali gori na hrvatskome kulturnom području, koji nije pod nadzorom jugoslavenskoga. Primjerice, na zadarskome području u samo dva sata planulo je više od deset požara, odnosno, u dvadeset i četiri sata vatra se pojavila na trideset i šest požarišta. Kartografija ne laže: gori od Hvara do Ugljana i od Splita preko Šibenika do Zadra. Gori tzv. meki trbuh. Zatvara se, balvana mu, i ključna prometnica A1! A sve je počelo s lažima o vjerskim slobodama... Politikom „ugroženosti“”, napisao je Piskač i dodao da je “najnovija serija požara počela usklađeno s izvještajem kojega je potpisao State Department oour Buzin, a napisali teoretičari i praktičari jedinstvenoga jugoslavenskoga kulturnoga prostora. Onda su uslijedili Dani srpske kulture u Istri, da bi turističku sezonu završili serijom podmetnutih požara po sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, uključujući i otoke Hvar i Ugljan, kako bi turisti iz Hrvatske odnijeli što apokaliptičniju sliku i nikad se više ne vratili, osim u Pulu na užičko kolo odcupkano na Trgu maršala Tita.”

Naravno, u huškačku kampanju uključio se i Bujanec

Sve naravno nije moglo bez intervencije neonacista i osuđenog dilera koji je kurve plaćao kokainom, Velimira Bujaneca, koji se u paranoičnu kampanju uključio preko svojih objava na Facebooku, a u jednoj od njih je napisao da “možda mladi “četnici piromani” čitaju Popovčeve Novosti pa ih je inspirirala i naslovnica Lijepa naša lijepo gori”. Za Dnevno.hr svoje je tumačenje ponudio Davor Domazet Lošo, jedan od prvaka teorija zavjere u Hrvata, koji je izjavio da su “požari dio asimetričnog rata protiv Hrvatske”, koji je najavljen naslovnicom Novosti od prije par tjedana.

No, onda se dogodio veliki preokret u desničarskom narativu i to zbog nastupa Miroslava Ilića u emisiji “Lijepom našom”. Tome je posvećena “Demokracija” Vinkovačke TV 23. kolovoza, a cijela stvar tematizirana je pod naslovom “Dok je Hrvatska gorjela, HTV dopušta pjevati pjevaču koji veliča četnika!”. Iako je “Demokracija” poznata po svojem antisrpskom huškanju i pozivima na klanje i izgon političkih neistomišljenika, ovo je izdanje emisije bilo toliko ekstremno da se nekoliko gledatelja koje imaju odlučilo javiti u eter i upozoriti voditeljicu i lokalnu HDZ-ovku, Tatjanu Markić, da je pretjerala sa širenjem mržnje.

Nastup Miroslava Ilića na HTV-u i požari u Dalmaciji

Ona im je odgovorila da je s 19 godina išla braniti Hrvatsku i da zato može raditi što hoće. Većina gledatelja koji su se javljali je koristila ustaški pozdrav, pozivala na odmazdu prema Srbima, a jedan se čak i dosjetio da se Srbima trebaju sustavno odbijati hotelske sobe i apartmani na hrvatskoj obali Jadrana. Voditeljica se od toga, naravno, nije ogradila. Kakve veze nastup Miroslava Ilića u emisiji kod Branka Uvodića na HTV-u ima s požarima, nije racionalnom gledatelju postalo jasno ni nakon sat i pol obrade ove teme u maniru "Demokracije".

Navedeni su, kao što je već spomenuto, tek neki od hrpe primjera luđačkog nacionalističkog huškanja i histerije za koje su desni mediji iskoristili požare u Dalmaciji. Ostaje nejasno zašto svi ti navodni domoljubi ostaju sjediti za svojim tipkovnicama i pred svojim TV ekranima ako je Hrvatsku, kako uvjeravaju sebe i druge, zahvatio val srpskog piromanskog terorizma i nova eskalacija specijalnoga asimetričnog rata, koji se pritom odvija i pod pokroviteljstvom premijera Andreja Plenkovića i njegova ministra policija Davora Božinovića?

Svi se oni zaklinju u ljubav prema Hrvatskoj kao najvažnijoj stvari u svojim životima i istovremeno su uvjereni da je Hrvatska upravo napadnuta novom verzijom balvan-revolucije, ali ih to ne potiče da Hrvatsku idu braniti od te ugroze o kojoj na sve strane vrište. Dakle, ili sami ne vjeruju u paranoične priče koje šire, ili su licemjeri i kukavice koji uopće nisu domoljubni kako se svima vole predstavljati.

Pročitajte više