DALMACIJA GORI Evakuacija u selu Pavići, dva požara kod Kistanja spojila se u veliku vatrenu frontu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, Dusko Jaramaz/Pixsell, Dino Stanin/PIXSELL

POŽARI koji su proteklih dana poharali Dalmaciju i dalje nisu stavljeni pod kontrolu. Vatrogasci se na terenu bore s vatrom na području Splitsko-dalmatinske županije, na Hvaru i na još nekoliko lokacija. Također, u Šibensko-kninskoj županiji situacija je i danas cijeli dan kaotična. Pred vatrogascima je još jedna besana noć.

Ako ste na sigurnom, a nalazite se u blizini, slobodno nam šaljite fotografije i snimke s lica mjesta na desk@index.hr ili u inbox na našoj Facebook stranici.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite uživo na Indexu:


21:45 Požar na Promini je pod nadzorom i tijekom noći će ga gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, a u Đevrskama je vatra odbijena od kuća, doznaje se u utorak navečer od vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

„Prije sat vremena sam se spustio s Promine i taj požar držimo pod kontrolom. Ima otoka otvorene vatre, to je kao tempirana bomba, a na terenu je oko 150 vatrogasaca i vojnika. U Đevrskama je vatra odbijena od kuća i ono što je najvažnije, nitko nije stradao“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dukić.

Aktivan je još jedan požar, onaj kod Bribira, koji se spojio s onim u susjednoj županiji.

20:10 Zbog požara koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka, evakuirano je 12 osoba iz sela Pavići iza Bribira, koji su smješteni u Skradinu, doznaje se večeras iz Županijskog centra 112 u Šibeniku.

U Šibensko-kninskoj županiji još uvijek je aktivan požar na Svilaji. Novi požar koji je planuo na 'benkovačkoj cesti' iza 15 sati ubrzo će biti ugašen, a zemaljskim snagama pomaže i kanader, navodi isti izvor.

„Ne možemo točno reći koliko je vatrogasaca na terenu jer ih se stalno prebacuje po požarištima. Trenutno je najveći problem požar kod Đevrsaka gdje smo zbog približavanja vatre kućama oko 19 sati evakuirali selo Pavići iza Bribira, a 12 osoba je prevezeno u Osnovnu školu u Skradinu“, kažu u šibenskom ŽC112.

19:00 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u utorak, 22. kolovoza 2017., cijeli su dan angažirane u gašenju požara.


Požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu i zračne snage ulažu maksimalne napore u obrani naselja i kuća.

Airtractor AT-802 cijeli dan natapa požarište Pristeg čuvajući sigurnom trasu autoputa Zagreb-Split, a svoja djelovanja proteže i do graničnih područja koja su označena minski sumnjivima.

U međuvremenu se pojavio novi požar u Zatonu kod Šibenika kojeg su dva Canadaira CL-415 brzo stavila pod nadzor gasitelja.

Novi požari izbili su i na lokaciji Lećevica u zaleđu planine Kozjak gdje je odmah upućen Canadair, a kod Imotskog požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV.

18:00 Kaotično je i u susjednoj BiH. Dvije snažne eksplozije mina odjeknule su u velikome požaru kod Čapljine koji ozbiljno prijeti obiteljskim kućama u nekoliko naselja.

Oko 17.00 sati Čapljince su uznemirile eksplozije mina zaostalih iz Domovinskog rata, koje su odjeknule u razmaku od nekoliko sekundi. Eksplozije su se dogodile na brdu Gradini, gdje vatra satima guta šumu te je ozbiljno zaprijetila kućama.

Posebno teško stanje je u naselju Trebižatu u čapljinskoj općini, gdje se vatra opasno približila kućama. Oružane snage BiH gasiteljima su uputile potporu od trideset vojnika s naprtnjačama.


Tijekom večeri se očekuje dolazak i helikoptera Oružanih snaga BiH koji bi pomogao zaustavljanju vatrene stihije. Civilna zaštita u Čapljini pozvala je mještane da se priključe gasiteljima.

17:40 Brzom intervencijom svih raspoloživih vatrogasnih snaga s otoka Brača stavljen je pod nadzor požar koji je buknuo kod Pučišća, te je u jednom trenutku zaprijetio i stambenim objektima, doznaje se od zapovjednika DVD Supetar Nikole Martinića.

"Izgorjelo je 5,5 hektara, od čega su pola maslinici, a ostalo makija i šuma", rekao je Martinić Hini.

Po njegovim riječima, u jednom trenutku je situacija s vatrenom stihijom bila "vrlo ozbiljna" pošto je vjetar mijenjao smjer i tako preusmjeravao širenje požara. Vatra se u jednom trenutku približila i  stambenim objektima, no munjevitom akcijom vatrogasci su spriječili daljnje širenje požara.

U gašenju su sudjelovala vatrogasna društva iz Supetra, Pučišća, Selca i Bola.

16:45 Protupožarni zrakoplovi iz vojarne u Zemuniku u utorak su, uz postojeća požarišta na Promini, Lišanima Ostrovičkim i Pristegu, upućena na tri nova požarišta kod Biograda i Kistanja koja su se ponovno razbuktala, izvijestili su iz MORH-a.


Riječ je o požarištima u Vrani kod Biograda te požarištu na prostoru Kistanje-Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, dva Airtractora, koja su angažirana na požarištu Lišane Ostrovičke, sudjeluju i u gašenju požara u Popovićima kod Benkovca.

15:45 Kod Pristega u zaseoku Samirići požar se nalazi na miniranom području. Čuju se detonacije tenkovskih i protupješadijskih mina. Vatra je već progutala dvije napuštene kuće. Gori na 200-tinjak metara od ostalih kuća.

15:45 Još je aktivan požar na Promini koji i dalje nadlijeću zračne snage, a najgore je bilo kod zaseoka Rajići gdje je vatra došla samo par metara od kuća. No, zahvaljujući dobro organiziranim vatrogasnim snagama, kuće su obranjene i najgore je prošlo.

Kako se doznaje od Tomislava Dželalije, zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Drniša, stanovnici zaseoka Velušić, Bibići i Rajići u utorak popodne su vraćeni kućama.

"Na terenu su i dalje zračne i kopnene snage. Dva kanadera još nadlijeću požarište, a u međuvremenu smo izvršili povratak civila koji su bili smješteni u dječjem vrtiću u Drnišu. Još ima nešto otvorenog plamena, puše lagani maestral, ali ako vjetar pojača, požar se može lako ponovno rasplamsati", kaže Dželalija.


U međuvremenu je planuo i požar u Kistanjama blizu vodotornja koji je brzo stavljen pod kontrolu i lokaliziran.

Aktivan je i požar u Đevrskama gdje je na terenu desetak vatrogasaca, doznaje se u centru 112 Šibensko-kninske županije.

14:54 Kako doznaje Šibenik.in, ekipa šibenske interventne policije danas je na području Mirolović Zagore uočila muškarca kako upaljačem pali vatru pa su ga uhitili i brzo ugasili požar koji je upravo planuo. Opširnije...

14:00 Kako javlja televizija N1, planuli su novi požari kod Kistanja i Dževrske, što im je potvrdio zapovjednik JVP Šibenik. "Tamo su poslane nove snage", poručio je.

13:18 Dim od požara u Dalmaciji vidljiv je i iz svemira. Opširnije...

12:38
Kako javlja reporter televizije N1, požar u Pristegu se ponovno rasplamsao i približio na 200 do 300 metara od kuća.

11:51 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika upućene su na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV.

Na ostalim današnjim požarištima u Pristegu je još uvijek Airtractor koji natapa požarište, dok su na Promini angažirana tri Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802.

11:47 Na 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, gori požar koji tjedan dana nije ugasila ni kiša. Opširnije.

11:30 U Nacionalnom parku Krka, čiji su djelatnici u ponedjeljak popodne prijavili policiji grupu mladića zbog sumnje da bi mogli imati veze s požarom koji je planuo na području parka kod Burnuma, ističu u utorak kako su postupali u okviru svojih zaduženja. Opširnije.

11:10 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obišao je požarišta na području Promina, gdje se sastao s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem.

Tom prigodom ministar Krstičević zahvalio se svim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima na naporima koje ulažu u gašenju požara.

"Još jednom ispred cijele Hrvatske, Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga želim vas pozdraviti i zahvaliti. Vama, kao i svim drugim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima koji ovih dana, sinoć i noćas ovo čine. Vidimo da imamo ugrozu. To je požar otvorenog plamena, a meni je drago da smo uz ogroman angažman države, svih elemenata u državi, skupa u jednom partnerstvu, zajedništvu i sinergiji, kao što je bila u Domovinskom ratu, uspjeli zajedno obraniti i Drniš te dio na benkovačkom području. Hvala dragom Bogu, nitko nije stradao. Za sada nema zapaljenih kuća. Ima uništene imovine, ali nema izgubljenih života i to je najveća vrijednost", poručio je ministar Krstičević.


Također je naglasio kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom. "Tu smo uz svoj narod i to je naša obaveza i još jednom, dečki, radite sjajan posao, kao i naši piloti Canadaira i Air tractora. Danas, zajedno s njima, vi ste heroji u miru koji pomažu svom narodu. Na to moramo biti ponosni, to je naša zadaća i naša obaveza", zaključio je Krstičević.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) uspjele su primiriti požarište u Pristegu, tako da u ovom trenutku više nema prijetnji za ugrozom naselja i zatvaranja auto-ceste Zagreb-Split. Na ovom požarištu ostao je još Airtractor AT-802 koji natapa i nastavlja sanirati požarište. Na Promini još uvijek djeluju dva Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802, dok je jedan Canadair upućen na požarište Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca. U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

10:33 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, pored požarišta na Promini angažirane su na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji.

Na požarištu Pristeg upućen je Candair CL-415 i Airtractor AT-802, dok dva Airtractora koji su na Promini istovremeno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih. Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.


U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 253 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 70 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji). Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne.

10:30 Kako je Indexu potvrđeno iz DVD Supetar, buknuo je požar na Braču. Opširnije.

10:24 Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni mladić jučer oko 14,15 sati u mjestu Radučić, Općina Ervenik, na poticaj drugoosumnjičenog upaljačem zapalio suhu travu na otvorenom prostoru neposredno uz željezničku prugu. Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka i tako ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, ali i željezničku prugu i državnu cestu D-59 Kistanje-Knin. Opširnije.

10:04 Požari su se gasili cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja no sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio ali se u poslijepodnevnim satima očekujemo jačanje bure. Opširnije.

9:23 U požaru koji je u ponedjeljak u 20.50 sati buknuo u Dupcima pored Omiša do utorka ujutro je izgorjelo oko 20 hektara borove šume, a 213 vatrogasaca na terenu ga još uvijek gasi, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar, koji je sinoć nošen jakom burom divljao i mijenjao smjer, gasi 30 postrojbi sa 52 vozila i to Zadvarje, Makarska, Gradac, Drvenik, Podgora, Promajna, Tučepi, Brela, Baška Voda, Omiš, Dugi Rat, Kučiće, Zagvozd, Lovreć, Gata, Imotski, Trogir, Kaštela, Gomilica, Mladost, Žrnovnica, Dugopolje, Slatine, Podstrana, JVP Split, JVP Dubrovačko primorje-Dubrovački vatrogasci, te DIP Dubrovnik.

Iako se stanje na terenu jutros u 4.40 sati smirilo požar je još uvijek aktivan na par mjesta na brdu, pa će brojni vatrogasci i danas ostati na terenu ne bi li požar lokalizirali. Osim tog požara na području Splitsko-dalmatinske županije i dalje je aktivan onaj na Hvaru, točnije poluotoku Kabal, predio Tiha koji je planuo u ponedjeljak oko 9.30 sati, a potom su vatrogasci u 11.20 sati dobili dojavu o još jednom požaru na tom području koji je bio udaljen od prvog požara svega 150 metara.

Odmah se u gašenje požara sa sedam vozila uključilo 30 vatrogasaca iz DVD Split, Vranjic, Omiš, Dugi Rat, Kaštela, Mladost, Gomilica, Trogir, JVP Split i sezonci iz Sinja. Zbog promjene vjetra nešto poslije 15 sati požar je promijenio smjer i u jednom momentu počeo se širiti prema Starom Gradu, no vatrogasci su ga svladali. Gasitelji i dalje rade na sanaciji požarišta. I dalje je aktivan i požar na Svilaji koji je buknuo još 12. kolovoza i koji je do danas u nekoliko navrata bio lokaliziran, no zbog vremenskih uvjeta i na nekim mjestima teško pristupačnog terena gašenje je otežano.

9:17 Policija je dosad privela osmero ljudi zbog sumnje u podmetanje požara koji od nedjelje navečer bjesne zadarskim zaleđem. Opširnije.

9:02 Damir Krstičević obići će danas u jutarnjim satima požarišta na području Promina, gdje će se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem. Opširnije.

8:53 Danas će na Jadranu puhati umjerena i jaka bura, poslijepodne u okretanju na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jaka bura zasigurno će otežati postao vatrogascima koji se već drugi dan bore s nizom požara u Zadarskoj županiji. Opširnije.

8:52 Tri kanadera stigla su na područje u okolici Drniša. Nova vatrena linija je duža od 6 kilometara te se radi o vrlo nepristupačnom terenu, borovoj šumi u brdskom predjelu kod Drniša.

8:41 Požar na Promini nije ni blizu lokalizacije, gase ga mještani, lovci, planinari... Opširnije.

8:37 Zbog požara zatvorene su državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu i državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste. Opširnije.

8:35 Stručni timovi zrakoplovno-tehničkog i osoblja za potporu letenja Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika cijelu su noć pripremali protupožarne aviona za akcije gašenja požara iz zraka. Opširnije.

8:30 Nakon tridesetak požara koji su jučer buknuli u zadarskoj županiji, na Facebooku stranice Vatrogasci - Oni su naši heroji, osvanula je objava o uzrocima požara.


"To da postoji puno različitih uzroka požara svi znaju, ali nije zanimljivo ako je udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni čik iz auta, dno pivske boce ala leća... Najjače se čuje: "Podmetnuto"...". Opširnije.

8:17 Proglašena je uzbuna za sve vatrogasce s područja Republike Hrvatske, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

8:13 Baš kao i u slučaju velikog požara koji je u srpnju zahvatio Split, drugi najveći grad u državi, ni predsjednica države ni predsjednik vlade opet se nisu oglasili cijeli dan. Jučer je, naime, premijeru Plenkoviću bio zadnji dan godišnjeg odmora, a predsjednici je bio zadnji dan posjeta Novom Zelandu. Opširnije.

8:05 Zadarski župan Božidar Longin otvorio je danas press konferenciju za medije nakon sastanka kriznog stožera oko požara, rekavši kako se jučer cijeli dan radilo jako naporno te kako su službe bile sinkronizirane i radile onako kako je trebalo raditi. Opširnije.

7:51 Nadljudskim snagama obranjen je Drniš, iako je vatra došla nadomak samih kuća.

7:42 Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20,30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom gasitelja. Opširnije.

7:15 Požar na Dubcima trenutačno ne ugrožava naselja i stambene objekte a vatrogasci sprečavaju njegovo širenje u smjeru Brela.

6:15 Značajne vatrogasne snage noćas angažirane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog Grada, koji je buknuo u ponedjeljak ujutro.

4:00 Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-tinjak vatrogasaca i građana.

> VATRA DIVLJA DALMACIJOM U Pristegu vatra došla do kuća, kritično kod Drniša i Omiša, stanovnici evakuirani, turisti u panici

Skupina vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je bila upućena na gašenje požara na zadarskom području, vraćena je s puta prema Zadru kako bi se uključila u gašenje požara na predjelu Dubca, rekao je Glavina.

Dodao je kako požar na Dubcima trenutačno ne ugrožava naselja i stambene objekte a vatrogasci sprečavaju njegovo širenje u smjeru Brela.

Glavina kaže kako su značajne vatrogasne snage noćas angažirane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog Grada, koji je buknuo u ponedjeljak ujutro.

Zbog požara na području Dubca i na predjelu Vrulje te zbog potrebe kretanja vatrogasnih vozila angažiranih na gašenju ta dva požara, Jadranska magistrala između Omiša i Brela zatvorena je za sav promet.

Vatra se širi prema Drnišu

Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-tinjak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini noćas oko 4 sata načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.


"Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bi obranili mjesta Siverić i Badanj", rekao je Dželalija.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tijekom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije a ujutro u 6 sati očekuje se dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Zbog vatrene stihije ranije tijekom noći evakuirana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su smješteni kod rodbine te u drniškom Dječjem vrtiću.

U slučaju potrebe za smještaj je spremna i drniška sportska dvorana, a tu je i Crveni križ koji je osigurao 40 kreveta i higijenske potrepštine, rekao je Dželalija.

Pročitajte više