Davor Bernardić - opasan neznalica ili?

Foto: Hina, Index

KADA čovjek zadužen za ozbiljnu politiku govoreći o ozbiljnom problemu, u ovom slučaju o hrvatskoj poljoprivredi, počne pričati potpune bajke, da ne kažemo lagati, onda o tome treba ozbiljno promisliti. Jer ako ljudima koji imaju problema, a to hrvatski poljoprivrednici jesu, počnete pričati da ćete im pomoći na način koji je pravno nemoguć – onda je to loše. Jako loše. I za onoga koji priča, budući da se tako diskreditira, a i za one koji slušaju, jer će se uzalud ponadati nekoj promjeni.

Kažu da se nigdje ne laže više nego u lovu ili u predizbornoj kampanji, ali kada šef najveće oporbene stranke, Davor Bernardić, sasvim ozbiljno iznese nešto što je doslovno zabranjeno u Europskoj uniji, onda nam se postavljaju dva moguća pitanja: je li Bernardić potpuno, ali potpuno politički neuk kada može napraviti grešku zbog koje se doslovno pada na ispitu iz Europske unije, ili je spreman reći bilo što kako bi dobio glasove. Toliko je zaslijepljen željom za moći i vlašću, pa mu je normalno reći i stvari koje nadmašuju i one izrečene od strane HDZ-ovih genijalaca koji samo, eto, ponekad ne kažu istinu.

Unutar EU-a zabranjeno je diskriminiranje proizvoda i roba

Unutar Europske unije nema carina. To je jedna od osnova te Unije. Također, zabranjene su sve slične mjere carinama, primjerice takse za kontrolu robe na granici, ali i različito oporezivanje domaće i strane robe. To se uzima tako ozbiljno da se primjerice prate i trošarine za automobile, pa članica može doći do problema ako "slučajno" nabije trošarine na motore preko 2000 kubika, a u toj državi se opet "slučajno" rade samo oni do 1900 kubika. Jednostavno rečeno – roba članica EU-a i strana roba uvezena iz trećih zemalja na koju je plaćena carina slobodno kolaju unutar Unije i ne smiju se nikako diskriminirati.

Ugovor o funkcioniranju Europske unije, jedan od dvaju temeljnih dokumenata EU-a jasan je:

"Nijedna država članica ne uvodi posredno ili neposredno nacionalne poreze bilo koje vrste na proizvode drugih država članica u većoj mjeri od onih koji su neposredno ili posredno uvedeni na slične domaće proizvode.

Nadalje, nijedna država članica ne uvodi nacionalne poreze na proizvode drugih država članica koji su takve naravi da omogućuju posrednu zaštitu drugih proizvoda."

Poljoprivrednici sami sebe trebaju učiniti konkurentnima

I onda Bernardić uredno na sve to kaže: "Želimo napraviti ono što sve razumne zemlje rade - smanjiti PDV na domaće poljoprivredne proizvode. Što bi Italija ili Austrija bile pametnije od nas? Nismo mi tako bedasti da ne znamo smanjiti PDV na domaće poljoprivredne proizvode i pozivam vladu da to napravi", izjavio je Bernardić.

Pritom je zaboravio napomenuti najvažniju stvar: te zemlje (a i mnoge druge) imaju sniženi PDV na svu hranu, ne samo na domaću, jer to nije dozvoljeno! Austrija ima PDV na hranu od 10%. Italija isto (neka hrana je i na još nižoj poreznoj tarifi), u Irskoj su neke sirovine za poljoprivredu 9%.

Dakle, Hrvatska uredno može spustiti PDV na poljoprivredne proizvode na 10%, štoviše bilo bi dobro to napraviti – ali to se onda odnosi i na španjolske rajčice, i nizozemsku salatu, i kineski luk nakon što je na ovaj potonji plaćena carina jer je izvan EU-a. Bilo kakva druga diskriminacija je zabranjena unutar EU-a. Ne može domaća paprika imati PDV 10%, strana 25%, niti se može naložiti trgovačkim centrima da moraju kupovati neki postotak hrvatske robe. Poljoprivrednici sami sebe trebaju učiniti konkurentnima!

Patetika umjesto reformi

Možda Bernadić misli da bi trebalo izaći iz EU-a, ali neka onda bude jasan i kaže: "SDP je protiv Europske unije!", jer to što je zamislio drugačije ne ide. Slično je i s količinskim ograničavanjem poticaja koje je spomenuo. Pa poticaji nisu socijalna mjera - ako si mali, dobivaš malo, a ako imaš puno polja ili krava, dobivaš više. Jednostavno, tako su zamišljeni.

Hrvatskoj poljoprivredi trebaju reforme, ali te reforme se ne mogu napraviti administrativnim igrama ma koliko to naši političari željeli. Mislili smo da je aktualni ministar poljoprivrede najveći prodavač lažne patetike i administrativnih mjera, ali Davor Bernardić uspio je nadmašiti sve. Umjesto da ljudima kaže što i kako treba, otvoreno kreće lagati kako će im administracija papirno pomoći, protivno temeljnim pravilima zajedničkog tržišta EU-a. Što reći o takvom čovjeku nego da mu je vrijeme da se makne iz politike. Bit će bolje i Hrvatskoj i SDP-u, a dugoročno čak i njemu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više