Trump pozvao na "ubijanje terorista mecima umočenim u svinjsku krv"

Foto: Hina

DONALD Trump osudio je teroristički napad koji je Islamska država sinoć izvela u Barceloni.

"Budite čvrsti i snažni, volimo vas", poručio je građanima španjolskog grada.

Nakon toga, Trump je objavio još jedan tvit u kojemu stoji:

"Proučite što je američki general Pershing radio teroristima kad bi ih uhvatio. 35 godina nakon toga nije bilo radikalnog islama", tvitao je američki predsjednik.

Trump se i tijekom kampanje osvrtao na priču o generalu Pershingu.

Mit o generalu Pershingu

General koji se proslavio vodeći američke trupe u Europi tijekom Prvog svjetskog rata, navodno je početkom 20. stoljeća na Filipinima uhvatio 50 terorista koji su činili ogromnu štetu i ubili mnogo ljudi. Mit kaže da ih je pokapao sa svinjama te puške svojih vojnika napunio mecima umočenim u svinjsku krv. Vojnici su strijeljali 49 terorista, a onom jednom preživjelom, general je rekao: "Idi svojim ljudima i reci im što se dogodilo ovdje." Naravno, ne postoje povijesni dokazi da se ovo zaista dogodilo.

Trump je ovu priču koristio u predizbornoj kampanji kao primjer kako se treba postupati s "radikalnim islamističkim teroristima". Washington Post primijetio je kako je predsjednik ovu priču ispričao kada se zalagao za povratak mučenja vodom.

U konkretnom slučaju, Trump nije spominjao muslimane, ali je rekao: "Cijela je stvar u svinjama - znate priču, znate da ne vole svinjetinu." Islam, naime, zabranjuje konzumiranje svinjetine.

Pročitajte više